Alain Passard wint de Johannes van Damprijs 2019

De Johannes van Damprijs 2019 gaat naar de Franse topchef Alain Passard, zo maakt het Allard Pierson Museum vandaag bekend. Dit is een oeuvreprijs, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Passard neemt de prijs op 15 november in ontvangst.

Recepten van Alain Passard
Alain Passard schreef meerdere boeken waaronder het boek
“Recepten van Alain Passard” In dit boek geeft chef Alain Passard groenten de hoofdrol: van kardinaalrode ui met slahart en
ansjovis tot meiraap met citroen en zwarte peper. De originele
gerechten worden getoond door middel van kunstzinnige
collage-illustraties gemaakt door Passard zelf. De sterrenchef
biedt niet alleen helder beschreven recepten, maar geeft ook een toelichting op elk recept. Zelfs aan dranksuggesties is gedacht.



Over Alain Passard
De invloedrijke chef Alain Passard (1956) legt zich in zijn Parijse restaurant L’Arpèrge vooral toe op groenten en fruit. In 1996 verdiende Passard zijn derde Michelin-ster en ontving hij de maximale score in de GaultMillau-gids. Twee jaar later sloeg hij een nieuwe weg in: hij schrapte vlees- en visrecepten van de menukaart en gaf in zijn keuken een overheersende plaats aan groentegerechten. Door zijn creatieve en innovatieve aanpak wist hij zijn sterren en hoge beoordelingen altijd te behouden. Als een van de eerste chefs ging Passard ook zelf groente en fruit voor het restaurant kweken.