Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab​, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv’s die een zakelijke rekening hebben bij Knab.

Cafés het hardst getroffen

Bij de 2.099 horecabedrijven met een zakelijke rekening bij Knab lag het totaalbedrag aan inkomende transacties tussen 14 maart en 11 mei gemiddeld 39% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral cafés moesten het ontgelden, met een inkomstendaling van liefst 61%. Restaurants behielden een deel van de inkomsten door maaltijdbezorging waardoor deze branche de schade ‘beperkt’ hield met 20% minder inkomsten. 

Dalende saldi binnen horeca

Het effect op de balansen van horecaondernemers is groot. Tijdens de lockdown daalden de saldi van ondernemers binnen de horeca met € 563. Dit terwijl er in dezelfde periode vorig jaar nog sprake was van een groei van € 604. 

Kwart horecaondernemers maakt gebruik van TOGS

Voor kleine ondernemers is de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) de belangrijkste regeling die in de vorm van compensatie steun biedt. Onder bepaalde voorwaarden maken aanvragers aanspraak op eenmalig € 4.000, belastingvrij. 

Van de onderzochte sectoren maken vooral horecaondernemers (24,6%) gebruik van de TOGS-regeling. Ook logiesverstrekkers (22,4%), sport- en recreatieondernemers (12,7%) en ondernemers in de wellnessbranche (12,5%) maken relatief vaak gebruik van de TOGS.