home Nieuws Drukbestanden maken: Het verschil tussen pixels en vectoren. Wat moet je weten?

Drukbestanden maken: Het verschil tussen pixels en vectoren. Wat moet je weten?

300 DPI. Heb je dat logo ook in een vectorformaat? Oei, die resolutie is te klein. Waarom moet ik je een pdf sturen als ik je net een jpg heb gestuurd van mijn bestand? Veel vragen en de antwoorden zijn vaak niet duidelijk. We geven je een uitvoerig overzicht van het verschil én het belang van beide.

Het is de grootste ramp die je je kan inbeelden. Heb je heel wat tijd en geld gespendeerd aan een nieuwe folder, dan open je het pakje met drukwerk en merk je dat alle folders niet scherp zijn gedrukt. De oorzaak ervan? Naar alle waarschijnlijkheid zijn het pixels en vectoren.

  • Pixels. Een pixel kan je vergelijken met een puntje. Elk puntje kan een specifieke kleur hebben waardoor je op die manier een afbeelding kan maken. Neem eens een blad papier, markeer een klein vierkantje en plaats daarbinnen zoveel mogelijk puntjes. Wat zou er nu gebeuren als je dat vierkantje zou vergroten? Dan zou elk puntje groter en groter worden tot het een dikke bol zou zijn. Met andere woorden, je oorspronkelijk vierkantje wordt minder scherp.
  • Vectoren. Een vector is opgebouwd uit punten die verbonden zijn met een lijn. Als je de afbeelding wil vergroten zal een vector steeds onthouden dat tussen punt a en punt b een specifieke lijn moet staan. Op die manier maakt het niet uit of je afbeelding klein of groot is, ze gaat altijd haarscherp zijn.

Maar hoe herken je dat nu?

Er zijn een aantal eenvoudige regeltjes:

  • Jpg, png of tif-bestanden zijn ALTIJD opgebouwd uit pixels.
  • Foto’s zijn ook steeds opgebouwd uit pixels. Neem je foto’s die je wil afdrukken op groot formaat? Overweeg dan te investeren in een professioneel toestel.
  • Pdf, eps of ai zijn VAAK vectoren, maar niet altijd. Je kan bijvoorbeeld ook een foto opnemen in een pdf-bestand.

Kan je een foto omzetten naar vectoren?

Goh, alles is natuurlijk mogelijk, maar eigenlijk is het onbegonnen werk.

Nog meer tips? Vraag dan deze GRATIS technische gids aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *