home Nieuws KHN voert constructief gesprek met staatssecretaris VWS over rookruimten

KHN voert constructief gesprek met staatssecretaris VWS over rookruimten

Op 14 juni 2018 vond er een overleg plaats tussen KHN-voorzitter Robèr Willemsen en staatssecretaris Blokhuis van VWS. Aanleiding van het gesprek was de aankondiging van de staatssecretaris van 6 april jl. dat het kabinet rookruimten over 2 jaar wil verbieden. KHN heeft al eerder gereageerd op dit voornemen en recent de resultaten bekend gemaakt van een enquête onder horecaondernemers waaruit bleek dat een verbod op rookruimten grote impact heeft op de horeca.

Tijdens het overleg van vandaag overhandigde Robèr Willemsen een positon paper van KHN over dit onderwerp aan de staatssecretaris. In dat positon paper staat wat er volgens KHN moet gebeuren als rookruimten worden verboden: 

  1. Overgangstermijn van 2 jaar veel te kort
    Er moet een fatsoenlijke periode komen om gedane investeringen in rookruimten te kunnen terug verdienen. Twee jaar is veel te kort. Een termijn van minimaal 6-10 jaar is noodzakelijk. Blijft de overgangstermijn twee jaar, dan moeten ondernemers financieel gecompenseerd worden.
  2. Gevolgen voor de openbare orde, geluidsoverlast en veiligheid
    Een verbod op rookruimten gaat leiden tot meer rokers op straat en dientengevolge tot meer geluidsoverlast en impact op de openbare orde en veiligheid. Overheden zullen daar coulant mee om moeten gaan en creatief mee moeten denken en handelen zodat horecaondernemers niet dubbel de dupe worden. Er moeten afspraken worden gemaakt met de VNG en het NGB, het ministerie van VWS heeft hierin een leidende rol.
  3. Verbod moet gelden voor alle rookruimten op hetzelfde moment
    Een verbod op rookruimten moet overal op hetzelfde moment gaan gelden. Dus op het zelfde moment gaan gelden voor zowel horeca als kantoren, overheidsgebouwen of andere voor publiek toegankelijke gebouwen.

Robèr Willemsen over het overleg met staatssecretaris Blokhuis: “Het was een goed en constructief gesprek. We hebben de punten die wij belangrijk vinden duidelijk toegelicht, de staatssecretaris heeft namens het kabinet de visie op het rookbeleid gegeven. We hebben afgesproken dat we hier na de zomer (eind augustus) verder over praten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *