home Nieuws De Kromme Watergang wint QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018

De Kromme Watergang wint QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018

Restaurant De Kromme Watergang is de winnaar van de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018. Chef-kok Edwin Vinke (2 Michelinsterren) ontving samen met zijn partner Blanche Vinke en haar vader Louis van Eetveldt op 29 juni 2018 de prijs, bestaande uit twee speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkborden. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door QL Hotels & Restaurants en Hering Berlin aan een talentvolle tuinman en zijn team, die in samenwerking met hun chef-kok bijdraagt aan de onmiskenbare smaak en waardering voor de gerechten.

De Kromme Watergang
De zilte tuin van de Kromme Watergang ligt pal voor de deur van het restaurant en net voor de dijk, waarachter de Westerschelde uitmondt in de Noordzee. ‘Onze tuin begon ooit als een sociaal project. Dat was de insteek. Nu is het een van de pijlers van onze keuken. De vruchtbare grond van de één hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen,’ aldus Edwin Vinke. ‘Wat nu tuin is, was vroeger nog zee. In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon een zeebodem, een zandplaat. De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal mijn zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort.’

Schoonvader
Extra bijzonder is dat Vinke’s tuinman niemand minder is dan z’n eigen schoonvader. Want Louis van Eetveldt is de vader van Blanche Vinke, gastvrouw en echtgenoot van Edwin. De gepensioneerde Louis was jarenlang visleverancier en werd na z’n pensioen gegrepen door het tuinieren. De kennis werd hem bijgebracht door enkele van z’n goede vrienden die nu samen met Louis tuinieren. De Kromme Watergang vierde op 11 maart jongstleden haar 25-jarig jubileum. Sinds 2011 is het restaurant uit het Zeeuwse Hoofdplaat bekroond met twee Michelinsterren. De eerste ster werd in 2005 behaald.

De QL Hering Berlin Gardener’s Award, een logische stap
Bij QL Hotels & Restaurants staat sinds jaar en dag het gebruik van streek- en seizoensgebonden producten hoog in het vaandel. QL vindt dat belangrijk. Ze zijn vaak gezonder, beter voor het milieu en het koken met deze producten is goed voor de lokale economie. En wat is er nu meer streek- en seizoensgebonden dan producten uit je eigen moestuin?
Hein van Beek, founder of QL Hotels & Restaurants: ‘De interactie tussen een chef en tuinier, die samen streven naar de beste kwaliteit, innovatieve smaken en gerechten, gemaakt met prachtige ingrediënten, dat is wat dit tuinteam aan elkaar bindt. En daarom verdient het team van De Kromme Watergang deze prijs als geen ander.’

Hering Berlin
QL Partner Hering Berlin staat als porseleinfabrikant voor een unieke culinaire ervaring in combinatie met ontspannen gastvrijheid. Ontwerpster Stefanie Hering werkt met de pure schoonheid van het ‘witte goud’. Met prachtige collecties als ‘Ocean’, ‘Essence’ en ‘Piqueur’ biedt Hering Berlin versiering voor elke tafel. Het eigentijdse porselein van Hering Berlin behoort tot de top van de wereld.

QL Hotels & Restaurants
QL Hotels & Restaurants is dé collectie van ruim 135 onafhankelijke kleinschalige en authentieke hotels en restaurants in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden. Culinair genieten én overnachten gaan bij QL één op één samen. De chef-koks hebben dan ook stuk voor stuk een goede tot zeer goede naam. Er is een aantal stadshotels dat geen eigen restaurant heeft, maar dan bevindt er zich een prachtige eetgelegenheid vlakbij.
QL presenteert de aangesloten hotels en restaurants op een eigentijdse website en in de QL Magazines en QL Gids met een gezamenlijke oplage van 170.000 stuks. QL is actief op de sociale media.

Handpicked
Alle QL Hotels & Restaurants zijn stuk voor stuk ‘handpicked’, uniek en staan garant voor uitstekende gastvrijheid. Alle hotels en restaurants worden uitvoerig geïnspecteerd voor toetreding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *