home Nieuws IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien IJsblokjesmachine in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als het gaat om voedselvergiftiging. Door het onjuist bewaren van ijs en ijsblokjes, liggen serieuze gezondheidsproblemen op de loer. Vooral nu, tijdens de zomerse temperaturen, consumeren we veel meer ijs en ijsblokjes. Opletten geblazen dus!

Ziek worden door ijsblokjes

Dat vlees en groenten kunnen bederven is algemeen bekend. Dat ijs ook kan bederven, is voor veel mensen nieuw. Het is een algemeen misverstand dat de lage temperatuur van ijs ervoor zorgt dat de bacteriën worden vernietigd. De bacteriën in ijsblokjes zijn namelijk geconserveerd en niet vernietigd. De bacteriën kunnen dus gaan groeien zodra de condities, waaronder een hogere temperatuur, hiervoor geschikt zijn. In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar.

De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap. Vaak zijn het kleine onbewuste handelingen die voor besmette ijsblokjes zogen.  Dit is bijvoorbeeld het geval zodra een medewerker gebruikt maakt van een ijsschep om ijsblokjes aan een drankje te kunnen toevoegen en de schep terugzet bij de ijsblokjes in plaats van deze schep buiten de ijscontainer te bewaren. De ijsblokjes kunnen hierdoor besmet raken waardoor de besmetting zich verder verspreidt door drankjes en ander voedsel dat in contact komt met de ijsblokjes.

In de zomer van 1999 was er een uitbraak van E. coli in een trainingskamp in Denton, Texas. 58 mensen werden geïnfecteerd en de E. coli bacterie veroorzaakte ernstige buikgriep in 41 gevallen. Experts geloven dat de oorzaak van deze uitbraak besmette ijsblokjes waren, de deelnemers gebruikten namelijk hun handen om ijsblokjes uit de machine te scheppen en hebben zo de ijsblokjes besmet.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC) veroorzaakt voedselvergiftiging jaarlijks 5.000 doden, 325.000 ziekenhuis opnames en 76 miljoen zieken. Ziekte veroorzaakt door besmette ijsblokjes draagt voor een groot deel bij aan deze aantallen. Veel van de ziektes worden veroorzaakt door het onjuist bewerken, bereiden en bewaren van voedsel.

 

Tien simpele bewaartips voor het veilig bewaren van ijsblokjes in de horeca

Ziek worden door besmette ijsblokjes kan goed voorkomen worden. Het veilig bewaren van ijsblokjes voorkomt dat het ijs kan bederven en bestem kan raken. En juist daar gaat het vaak mis. Hoe het dan wel moet? Ga aan de slag met de tien simpele bewaartips van Hakvoort Professional.

 

  1. Maak gebruik van speciale ijs-emmers die goed schoongemaakt zijn. Gebruik deze ijs-emmers om ijsblokjes van de ijsblokjesmachine naar de bar en het buffet te brengen.
  2. Bewaar ijsblokjes in ijscontainters die niet gebruikt zijn voor de opslag van ander voedsel.
  3. Zijn de ijscontainers schoongemaakt? Hang deze dan ondersteboven om te drogen. Zet ze niet op de vloer om het nestelen van bacteriën te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat overal waar ijsblokjes verdeeld worden, een aparte ijsschep aanwezig is.
  5. Bewaar de ijsschep altijd buiten de ijsblokjesmachine en er niet in.
  6. Maak de ijsschep en ander gereedschap dat voor de ijsblokjes wordt gebruikt na gebruik iedere keer schoon.
  7. Maak de ijsblokjesmachine tenminste één keer per week schoon. Slijm en schimmel kan zich in de machine ophopen wat een goede voedingsbodem voor bacteriën
  8. Zorg ervoor dat het personeel iedere keer hun handen wast vóórdat zij ijsblokjes gaan scheppen of verdelen.
  9. Medewerkers die bezig zijn met de ijsbereiding mogen niet eten, drinken of roken wanneer zij in de buurt van de ijsblokjes zijn.
  10. Train het personeel in een goede ijsbehandeling, oefen en zie toe op de richtlijnen door regelmatige inspecties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *