home Beurs of evenement ‘Groesbeek is het grootste wijndorp van Nederland’

‘Groesbeek is het grootste wijndorp van Nederland’

Op 28, 29 en 30 september vinden in het wijndorp Groesbeek de Nederlandse Wijnfeesten plaats. Met de op 8 juli jl. officieel benoemde Wijnkoningin Bernadette Bilderdeek als stralende ambassadrice en een programma om van te watertanden zal het vast wel goed komen met deze editie. Horecavizier laat met plezier twee topmannen van de stichting aan het woord: Adam Dijkstra eigenaar van Wijnhoeve de Colonjes en mij Frans Derks, voorzitter van de Nederlandse Wijnfeesten.

‘Wijnprofessor’ Adam Dijkstra

Wijnhoeve de Colonjes is een biologische wijngaard en één van de toonaangevende producenten van Nederlandse wijnen. De wijngaarden zijn gelegen op de mooie zuidhellingen van het wijndorp Groesbeek. Adam Dijkstra is eigenaar van Wijnhoeve de Colonjes.

Fotografie door Stef van Oosterhout

Hoe staat het ervoor met de Nederlandse wijn?

‘De Nederlandse wijnen komen steeds beter op de kaart te staan. We zien meer interes

se vanuit de consument en krijgen ook positieve feedback op de kwaliteit.’

Wat zijn bekroonde Nederlandse wijnen?

‘Op welke wijnen er in Nederland allemaal bekroond zijn, heb ik geen zicht. Wat we wel kunnen zeggen, is dat er met de Groesbeekse wijnen inmiddels meer dan 30 internationale medailles zijn gewonnen.’

Met welke gerechten matchen deze wijnen goed?

Fotografie door Stef van Oosterhout

‘De Cabernet Blanc matcht heel goed bij gerechten met asperges of zachte geitenkazen. Zo zijn er nog veel meer wijn / spijs combinaties mogelijk.’

Welke druiven doen het goed in Nederland en hoe komt dat?

‘In Nederland wordt veel gewerkt met ‘nieuwe’ druivenrassen. Deze hebben een eigen afweer tegen schimmels en een snellere stofwisseling, zodat ze met een lagere zon intensiteit en minder zon uren dezelfde hoeveelheid suikers kunnen opbouwen als bijvoorbeeld druiven in Frankrijk.’

Met welke problemen hebben we te maken in Nederland als het gaat om wijn maken?

‘Ieder wijnbouw gebied in de wereld heeft zijn eigen uitdagingen. Op dit moment kunnen we niet direct aangeven welke uitdaging in Nederland vooral een rol speelt. Vroeger werd gedacht vooral de hoeveelheid water. Maar met de droogte nu is dat minder.’

Voorzitter en wijnproever Frans Derks

Het Groesbeekse wijnbouwavontuur startte met de 1e wijngaard in 2001 bij Wijnhoeve de Colonjes. In 2005 begonnen nog vijf van oorsprong agrarische bedrijven ook met wijnbouw. Inmiddels is Groesbeek met 22 hectare het grootste wijndorp van Nederland. Daarbij hoort een wijnfeest! Frans: ‘De Nederlandse Wijnfeesten worden dit jaar voor de 12e keer gehouden en we bestaan dus sinds 2007.’

 Wat is jullie hoofddoel?

‘Het hoofddoel van de Nederlandse Wijnfeesten is wijndorp Groesbeek met de Groesbeekse Wijngaardeniers en hun Groesbeekse wijnen en ook heel veel andere Nederlandse wijnen tijdens een bruisend driedaags evenement maximaal op de kaart zetten!’

Wat valt er te beleven tijdens de Nederlandse Wijnfeesten?

‘Te veel om op te noemen. Tijdens de Nederlandse Wijnfeesten kun je 2 dagen genieten van meer dan 250 soorten wijnen tijdens een groots opgezette internationale Wijnmarkt. Daar om heen vinden tal van leuke activiteiten plaats. Op vrijdag is er een speciale ondernemersavond Business meets Wine met dit jaar de uitverkiezing Masterchef Groesbeek. Op zaterdag zijn er naast de internationale wijnmarkt Wijnworkshops, Kunstzinnige nieuwe Ambachten, een Kidsplein en vanaf 19:30 uur Music meets Wine met Heel Groesbeek Zingt. Op zondag zijn er ook weer twee wijnworkshops, maar dan vindt ook het NK Wijnvatrollen plaats. Aan dit ludieke spektakel kunnen teams van 2 personen mee doen en is er naast eeuwige roem natuurlijk een mooie fles Groesbeekse wijn te winnen.’

Meer weten over de Nederlandse Wijnfeesten? Zin om mee te doen met een workshop, kijkje te nemen op de Wijngaard Open Dagen of gewoon een goed glas te heffen? Kijk vooral even op: www.nederlandsewijnfeesten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *