home Nieuws ‘Eten is totaal geluk!’

‘Eten is totaal geluk!’

<Fotocredits: Corina van manen, Foodlovestories.nl>

De Sjalot in Nijmegen

Het restaurant van powervrouw Sibrecht Benning in Nijmegen-Oost heeft een upgrade gekregen. Je zou kunnen zeggen dat het interieur nu veel beter past bij de ziel van de zaak en bij het hart van de ladychef. Maar ja, iemand die de ambitie heeft de eerste vrouwelijke chef in Nederland te worden met een Michelinster voor de Frans-Arabische keuken moet er ook wel voor zorgen dat het interieur net zo smaakvol en geraffineerd is als de gerechten op de kaart. Dat is zeker gelukt! ‘Mijn nieuwe interieur weerspiegelt de gerechten die ik bereid. Ik ben er heel erg blij mee, ‘aldus Sibrecht.

Waarom was het juist nu tijd voor een nieuw interieur?

‘Na zes jaar was het tijd voor een nieuw interieur dat gewoon meer past bij het niveau van mijn keuken. De Sjalot is opgenomen in de Michelin- en de Gault&Millau-gids. Ik zou het echt geweldig vinden om de eerste vrouwelijke chef in Nederland te zijn met een Michelin-ster voor de Frans-Arabische keuken. Het afgelopen jaar heb ik het Gastronomiediploma behaald aan de academie voor gastronomie en heb ik stages gedaan bij sterrenrestaurants als de Lindehof, de Treeswijkhoeve, De Karpendonkse Hoeve en Da Vinci. Ook heb ik inmiddels het traject om SVH Meesterkok te worden ingezet. Ik ben zeer ambitieus, maar ik houd dan ook waanzinnig veel van koken. Geweldig toch hoe dingen kunnen lopen!’

Hoe bedoel je dat?

‘Nou, ik ben in 2012 gestart als autodidact met catering vanuit huis. Gaandeweg ben ik me gaan ontwikkelen en al snel had ik dus mijn eigen restaurant. Destijds heb ik alles met een minimale investering ingericht en nu was het tijd om inhoud en vorm in evenwicht te brengen. De inrichting is nu een tikje klassiek met een moderne twist. Ik heb gekozen voor veel Arabische details met veel glitter en glamour. Er hangen van die mooie Arabische lampen en de stoelen zijn bekleed met groen fluweel. Eyecatchers zijn de glinsterende muur met de naam De Sjalot erop en de boomtak aan het plafond die uit mijn eigen moestuin komt. Franse details zijn de zwart gelakte tafels met de tafelpoten in bistrosfeer.’

Je hebt ook een eigen moestuin, hè?

‘Ja. Eigenlijk heb ik er twee. Een grote moestuin waarin mijn ouders groenten voor me telen en daarnaast kweek ik in mijn eigen achtertuin kruiden en eetbare bloemen. Ik hield altijd al van koken en toen ik met een Marokkaanse man trouwde leerde ik de Arabische keuken kennen. De Arabische keuken is robuust en aromatisch. Wat ik kook is ook zeker aromatisch, maar wel veel verfijnder. Ik houd er van om kunstwerkjes te creëren in de keuken en nieuwe combinaties te bedenken. Zo’n beetje alles maak ik zelf. Ik bak mijn eigen brood en maak mijn eigen kruidenmixen.’

Wat moet je doen om zo succesvol te zijn?

‘Jezelf blijven inspireren. En vooral ook hard werken, want het komt je zeker niet aanwaaien. Wat ik doe als ik een dipje heb? Dan ga ik lekker een boek lezen of naar muziek luisteren. Inspiratie komt uit alle hoeken naar me toe. Goede ideeën voor gerechten krijg ik van gesprekken,  tuinieren, wandelen …van alles eigenlijk. Dat kan ook niet anders, want eten is voor mij totaal geluk.’

Hoe houd je je medewerkers scherp?

‘Die zijn gelukkig van nature zeer scherp. Haha. Het afgelopen jaar heb ik geïnvesteerd in training van het bedienend personeel. Aan de voorkant staan we sterk met maître-sommelier fromager Charissa Hendrikx, assistent-maître Sander van Haeren en gastheer en bartender Edwin Eggenhuizen. Wekelijks hebben we overleg met het hele team en we gaan regelmatig met elkaar uit eten voor de teamspirit en om de kunst af te kijken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *