home Nieuws Les Patrons Cuisiniers verwelkomen Menno Post in hun midden en benoemen Cees Helder tot erelid

Les Patrons Cuisiniers verwelkomen Menno Post in hun midden en benoemen Cees Helder tot erelid

Gisteravond ging niet alleen in de De Kuip in Rotterdam het dak eraf, maar werd ook in het Hulstkamp Gebouw flink gescoord. Hier had de crème de la crème van de vaderlandse gastronomie zich verzameld voor de vierde editie van het Grand Gala des Patrons. De bijna 300 aanwezige gasten werden met champagne en bites feestelijk onthaald, waarna kon worden genoten van een door de Patrons gezamenlijk bereid 6-gangen diner. Hieraan voorafgaand werd onder een staande innovatie sterrenchef Menno Post van Olivijn in Haarlem geïnaugureerd en uittredend voorzitter Cees Helder tot erelid van het culinaire genootschap benoemd. Tevens werd de nieuwe voorzitter Frank Visser aan het publiek voorgesteld.

Culinair spektakel
Om hun broederschap en gedeelde passie voor het vak te vieren komen alle Patrons eenmaal per jaar samen, om zij aan zij te koken. Dit gebeurt tijdens het Grand Gala des Patrons dat gisteravond zijn vierde editie beleefde in het monumentale Hulstkamp Gebouw in Rotterdam. Dit uitzonderlijke feestmaal werd begeleid door prachtige wijnen die door de Patronnes (de gastvrouwen) geserveerd werden en werd besloten met het grootste dessert-buffet ooit. Hierna was er ruimschoots de gelegenheid om alle chefs persoonlijk te spreken, want samen genieten is waar het voor de Patrons allemaal om draait.

Menno Post nieuwe Patron
Voor Menno Post van het onlangs met een ster bekroonde restaurant Olivijn in Haarlem, was deze avond extra bijzonder. Voorafgaand aan het diner kreeg hij zijn Patrons-buis overhandigd, waarmee zijn toetreding tot het culinaire broederschap officieel werd. Post: ‘Bij de Patrons zitten veel fijne collega’s en dit voelt als een warm bad. Ik heb nu sparringpartners waar ik altijd bij terecht kan. Dat clubgevoel en die saamhorigheid vind ik toch wel heel fijn.’

Cees Helder erelid
Onder staande ovatie van Patrons en publiek werd medeoprichter en uittredend voorzitter Cees Helder tot erelid van de club benoemd. Tevens stelde hij zijn opvolger Frank Visser voor aan het publiek. Helder: ‘Na ruim tien jaar voorzitterschap draag ik het stokje over aan Frank Visser. Frank heeft de afgelopen twee jaar als medebestuurslid zijn toewijding aan Les Patrons Cuisiniers al meer dan bewezen. Dankzij onze intensieve samenwerking gedurende deze tijd ben ik ervan overtuigd dat hij eenzelfde hoge maatstaf hanteert als die waar ons genootschap bekend om staat.’

Twee afscheidnemende Patrons
Op 14 oktober 1991 richtten Toine Hermsen, Cees Helder, Henk Savelberg, John Halvemaan, Constant Fonk, Maartje Boudeling, John Kern, Emmanuel Mertens en Paul Fagel Les Patrons Cuisiniers op. Dit zou uitgroeien tot een hecht culinair genootschap dat tot op de dag van vandaag enkele van Nederlands meest vooraanstaande chefs verbindt. Kenmerkend voor de Patrons is de compromisloze toewijding aan kwaliteit. Dit betekent dat er soms op andere gebieden offers gemaakt moeten worden. Dit bracht medeoprichter Toine Hermsen en Johan van Groeninge ertoe hun lidmaatschap niet te verlengen.
Hermsen: ‘Later dit jaar zal mijn nieuwe restaurant, Toine Hermsen Cuisinier, Le Jardin des Copins, geopend worden en daar heb ik momenteel de handen vol aan. Hierdoor kan ik te weinig betekenen voor de Patrons en heb ik om die reden besloten me terug te trekken. Al sluit ik mijn terugkeer in de toekomst zeker niet uit, want het blijft een hele mooie club mensen!’

Van Groeninge (Patron sinds 1996): ‘Ik ben ondertussen 61 geworden en maak al tweeëntwintig jaar deel uit van deze bijzondere club. Nu ook Cees en Toine het stokje doorgeven, leek dit mij een gepast moment om ook op te staan en ruimte te maken voor de nieuwe generatie.’

De 22 leden van Les Patrons Cuisiniers en het bestuur
Regio Noord-Nederland: Jef Schuur, Lucas Rive, Martin Kruithof en Jarno Eggen
Regio Midden- Nederland: Menno Post, Marcel van der Kleijn, Egon van Hoof, Erik van Loo, Jos Grootscholten, Wilco Berends, Karl van Baggem, André van Doorn, André van Alten, Erik de Mönnink en Lars van Galen.
Regio Zuid-Nederland: Thijs Meliefste, Edwin Vinke, Yuri Wiesen, Soenil Bahadoer, René Brienen en Eric Swaghoven
Thailand: Henk Savelberg
Bestuur: Frank Visser (voorzitter), Bas Ruts en Sander Mom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *