home Nieuw product Is uw horeca koelkast klaar voor de zomer?

Is uw horeca koelkast klaar voor de zomer?

De zomer komt er weer aan en dit betekent volle terrassen en strandtenten, de horeca draait volop! Naast een mooie omzet brengt dit ook uitdagingen met zich mee. Ervaring leert dat horeca koelkasten het tijdens hete zomers zwaar te voorduren kunnen krijgen. Is uw horeca koelkast klaar voor de zomer? In dit artikel geven we u uitleg over verschillende soorten koeling en tips voor goed functioneren.

 

Soorten koelkasten: statisch, geventileerd of geforceerd

Statische koelkasten zijn koelkasten die worden gekoeld vanuit de wanden door middel van koelleidingen die hier doorheen lopen. De overdracht van kou binnenin de koelkast gebeurt op natuurlijke wijze. Er is geen sprake van luchtcirculatie waardoor er temperatuurverschillen kunnen ontstaan binnen de koelkast. Warme lucht stijgt op en bovenin wordt het minder koud dan onderin. Een statische koelkast wordt enkel aangeraden als de deur van de koelkast weinig (een paar keer per dag) open en dicht gaat.

Geventileerde koelkasten zijn intern voorzien van een ventilator. Dit is een van de meest voorkomende modellen binnen de horeca. De ventilator zorgt voor een interne verdeling van de kou binnenin de horeca koelkast. Naast een gelijkmatiger temperatuur, zorgt dit er ook voor dat de koelkast weer sneller op de gewenste temperatuur komt wanneer de deur van de koelkast open en dicht gaat. Op het moment dat de deur van de koelkast open staat, gaat er namelijk warme lucht uit de omgeving de koelkast in.

Geforceerde koelkasten zijn modellen waarbij de kou vanaf de verdamper wordt “geblazen” in de horeca koelkast. Dit in plaats van koeling vanuit de wanden bij een statisch of geventileerd model. Het voordeel van een geforceerde koeling bij een horeca koelkast is dat deze het meeste “power” heeft om op temperatuur te komen en blijven. Dit is uitermate geschikt voor horecazaken met een warme omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld 30-35 graden) en waarbij de deur van de horeca koelkast vaak op en dicht gaat.

 

Tips voor het kiezen en goed functioneren van uw horeca koelkast

  • Hoe intensief wordt de koelkast gebruikt? Kies aan de hand hiervan een statisch, geventileerd, of geforceerd model.
  • Let op de maximale omgevingstemperatuur van de koelkast. Deze kan bijvoorbeeld 32 graden zijn, en bij professionelere modellen is dit 43 graden.
  • Plaats uw horeca koelkast niet naast een warmtebron, hierdoor verbruikt deze meer energie en wordt de kans groter dat hij de juiste temperatuur niet haalt.
  • Houd de condensor vrij van stof en vuil. Deze dient periodiek (eens per 2 weken) schoongemaakt te worden zodat deze warmte kwijt kan.
  • Zorg dat er voldoende vrije luchtcirculatie is. Ruimte voor het aanzuigen van lucht en voor het uitblazen van lucht.

Bent u op zoek naar meer informatie of advies over horeca koelkasten? Bekijk dan eens de diverse modellen horeca koelkasten van HorecaRama online of neem vrijblijvend contact op via info@horecarama.nl of 010-7852046.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *