Foodswap-trend op Texelse wijze

De zestiende editie van Texel Culinair staat in het teken van ‘foodswap’. Deelnemers worden uitgedaagd gerechtjes te presenteren waarbij een ingrediënt wordt omgewisseld voor een gezondere variant. In het weekend van 13 t/m 15 september 2019 gaan de chef-koks van 25 restaurants de culinaire strijd aan voor de meest opvallende en smaakvolle ingrediënten-wissel waarbij de chef-koks zoveel mogelijk gebruik maken van Texelse ingrediënten. Texel Culinair trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, waarvoor de koks honderden kleine gerechtjes maken. Drie dagen eten met een culinair tintje op ’n aare manier, dat is Texel Culinair 2019.

’n Aare manier

Andreas Schraag, voorzitter Texel Culinair: “Na gans, rund, zeegroenten en vis als thema ingrediënt hebben we dit jaar gekozen voor de foodswap; een ‘andere manier’ van eten klaarmaken. Op ‘sien Texels’ zeggen we dan ’n aare manier. We haken in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap; je kunt er echt alle kanten mee op, je bent niet gebonden aan één gerecht of één ‘wissel’. Ik ben dan ook echt heel erg benieuwd waar de chef-koks ons mee gaan verrassen binnen dit thema!”

 

Ruilen van voeding

Foodswap betekent letterlijk: het ruilen van voeding. De trend is ontstaan in New York, waar mensen onderling eten ruilden. Sinds dit jaar wordt de term ook gebruikt wanneer (ongezonde) ingrediënten vervangen worden door een gezonder alternatief. Naast het gegeven dat plantaardig eten populairder wordt, wordt steeds meer gezocht naar plantaardige alternatieven voor vlees, suiker of koolhydraten. Herkenbare voorbeelden zijn de bietenbal, bloemkoolrijst en courgette spaghetti, maar ook het gebruik van banaan in plaats van suiker wordt steeds populairder.

 

Klaar terwijl u wacht

Gasten van Texel Culinair kunnen in veel gevallen zelf zien hoe hun gerecht wordt samengesteld en bereid. De chef-koks bereiden hun product ter plekke en gaan ook graag de interactie met de gasten aan. Ze geven uitleg over het gerecht en delen direct de beleving. Zo wordt een gerecht meer dan alleen het eten en genieten bezoekers ‘op sien Texels’ van een mooi typisch Texels evenement.

 

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,- per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro, Texelse bierbrouwerij en VVV Texel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *