home Nieuws De koffietrends en ontwikkelingen

De koffietrends en ontwikkelingen

De koffietrends en ontwikkelingen

 

De koffiemarkt groeit nog steeds en er zijn een hoop ontwikkelingen gaande. Wat dacht je bijvoorbeeld van een robot die je koffie bereidt.  Op elke straathoek vindt je tegenwoordig een koffiebar en de ene barista maakt nog exotischere koffiebereidingen dan de andere. Ook thuis wordt er volop geëxperimenteerd. Tegelijkertijd worden oude zetmethodes weer herontdekt. In dit artikel lees je alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van koffie.

Cafe X: Een koffiezaak waar robots je koffie klaarmaken

In San Francisco zijn er al een aantal vestigingen van Cafe X geopend. Dit is een koffiezaak waar je via een app koffie kunt bestellen. Na het plaatsen van een order gaat een stel robotarmen aan de slag om jouw cappuccino of andersoortig koffie te bereiden.

De robot-koffiebar van Cafe X maakt binnen een minuut een kopje kwaliteitskoffie met de nauwkeurigheid van een robot. Ze tellen momenteel drie locaties, waaronder ook een straatversie. Oprichter Henry Hu bemachtigde startkapitaal bij een stichting. Vervolgens haalde Hu nog eens 14 miljoen dollar op. Het maken van Cafe X koffiebar kost zo’n 50.000 dollar.

Dit is een link naar een video van de Cafe X robotbar:

 

 

Doordat er per robot drie punten zijn waar een klant zijn koffie kan pakken zijn ook de langzame klanten doorgaans geen struikelblok. Zeker niet omdat die hun bestelling digitaal kunnen doorgeven en betalen. Het enige wat je hoe” te doen om je koffie op te pikken is een 4-cijferige pincode invoeren. Ideaal dus voor plekken waar veel mensen tegelijkertijd hun vers gezette koffie willen drinken. De kans dat in Nederland de koffie over een paar jaar uit robothanden komt is in elk geval vrij groot. 

Koffie met plantaardige melk

Er is steeds meer vraag naar koffie met plantaardige melk erin. Naast soja- en amandelmelk gebruiken we steeds meer andere soorten melk, zoals macadamia-, kokosnoot-, haver- en cashewmelk. De alternatieven voor melk zijn de laatste jaren erg populair geworden bij koffiedrinkers. Dit wordt aangedreven door de gezondheidszorgen die sommige mensen hebben bij koeienmelk. Alhoewel melk een hoop calcium bevat, is het ook rijk aan vet en cholesterol. Mensen zijn steeds bewuster bezig met wat ze eten en drinken.

Filter koffie (Slow coffee)

Slow coffee, oftewel filter koffie is terug van weggeweest. Waar espresso zorgt voor krachtige en rijke smaken, komen bij langzame zetmethodes de nuances en zachtheid van koffie juist tot hun recht. Bij koffies waarvan de zetmethodes meer tijd kosten en daarom de naam slow coffee verdienen, krijgt bijvoorbeeld de Single Origin koffie de kans om al zijn interessante smaken af te geven. Bij slow coffee draait het om de unieke en genuanceerde smaak van een koffie en de beleving van het drinken ervan.

Cold brew

Cold brew is een methode waarbij gemalen koffiebonen tot 24 uur doordrenkt worden met koud water of water op kamertemperatuur. Het zorgt voor een grotere oxidatie. Er ontstaat een zoete smaak die veel minder zuur en bitter is dan de normale ijskoffie. IJskoffie is warm gezet en dan afgekoeld. Cold brew is nooit warm geweest en wordt dus koud gebrouwen.

De Modbar

Wanneer je er naar kijkt, zou je niet zeggen dat het om een koffiemachine gaat. In eerste instantie ga je ervan uit dat het om een bierinstallatie gaat met tappunten. Toch is het echt koffie en geen bier dat er uit de machine komt op het moment dat je er een kopje onder zet. Het is op dit moment één van de meest geavanceerde koffiesystemen ter wereld waarbij de techniek volledig onder de kap plaatsvindt en de gast alleen de chromen taps ziet.

De Modbar is geïntroduceerd door twee Amerikanen. Ze vonden dat de huidige grote barista machines in restaurants en koffiezaken niet aanspraken en vonden dat het tijd werd voor iets nieuws. In Nederland introduceerde koffiebar Deli Roekoekoe als eerste de Modbar. Het is een trend die je steeds meer zal gaan zien in koffiebars en restaurants.

Volautomatische koffiemachines

Een trend is dat er steeds meer volautomatische koffiemachines op de markt komen. Deze zijn geëvolueerd tot volwaardige computers met LCD displays die de mogelijkheid bieden om corporate presentaties te tonen. De koffiemachines hebben de mogelijkheid voor beheer op afstand, automatisch voorraadbeheer en draadloze betaalmogelijkheden. In de toekomst zullen er steeds meer geavanceerde en onbemande volautomaten aanwezig zijn in de coffee corners op de werkvloer.

De volautomatische koffiemachines ontzorgen bedrijven steeds meer. Dit soort machines kunnen automatisch een monteur naar de locatie sturen op het moment dat er een storing in het systeem plaatsvindt en sturen ook preventief monteurs op basis van gebruik. En als de koffie in de machine bijna op is, wordt die automatisch besteld en geleverd op de betreffende bedrijfslocatie.

Koffie capsule maker

Tijdens de CES (Consumer Electronic Show) 2019 in Las Vegas werd ’s werelds
eerste knoeivrije capsule maker voor koffie aangekondigd. Met dit koffieapparaat kun je je eigen capsules maken. De huidige koffiecapsules op de markt zijn prijzig, beperkt in keuze en de capsules zijn vaak slecht voor het milieu.

Dit is een link naar een video van de koffie capsule maker:

 

Capsuler heeft hiervoor een apparaat ontwikkeld wat deze problemen moet oplossen. Met Capsuler giet je de koffie bovenin het apparaat, sluit je de deksel en met één simpele beweging wordt de capsule gemaakt. De capsules zijn tevens compatibel met Nespresso apparaten. Daarnaast zijn ze herbruikbaar, waardoor Capsuler bijdraagt aan een circulaire economie.

Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen, content marketeer bij Offerte.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *