home Nieuws Ontdek cognac op 13 en 14 oktober

Ontdek cognac op 13 en 14 oktober

Als Cognac Ambassadeur Nederland en officiële Cognac Educator, besteed Rowin Niewerth veel tijd aan dit prachtige product. Het is erg jammer om te zien dat Cognac niet echt leeft in Nederland. Veel slijters doen er weinig tot niets aan om het schap spannend te houden of te innoveren, terwijl in het whisky en gin schap, elke week wel weer een nieuw product toegevoegd word.

Cognac is een product met vele mogelijkheden zowel in de slijtersbranche als in de horeca. Foodparing, Cocktails en een simpele upsale van een Cognac/Chocolade plankje of kaas plankje is zo gemaakt.

Presenteer 4 tulp glazen met elk 2cl Cognac met daarbij 2×4 bonbonnetjes of kaasjes. Een prachtige en simpele afsluiter. En wat dacht u van Cognac en koffie? Coffee Avec.  Staat het niet op de kaart dan verkoop je het ook niet.

Wat is Cognac?

Cognac is een dubbele gedistilleerde drank gemaakt van druiven uit de Cognac-regio in Frankrijk, uit een specifiek gebied dat geregistreerd en gecontroleerd wordt door het BNIC. Cognac is minimaal twee jaar oud met een alcohol percentage van minimaal 40%.

De vijf druiven die gebruikt mogen worden zijn de: Ungi Blanc (98% van de wijngaarden is aangeplant met de Ungi Blanc), Colombard, Folle Blanche, Montils en de Folignan, maar deze zal in de toekomst verdwijnen.  

De druiven komen uit een door de overheid gecontroleerd en geregistreerd gebied, de 6 Cru’s:

Bois à terroir (Bois Ordinaires)

Bons bois

Fins Bois

Petite Champagne

Grande Champagne

Borderies

Elke Cru heeft zijn eigen specifieke kenmerken en microklimaat. De Grande Champagne is geschikt voor het maken van Cognacs met een lange lageringspotentieel. Fins Bois voor jonge Cognacs en Borderies voor florale Cognacs. De één is niet beter dan de ander, elke producent levert een andere smaak. De meeste Cognacs worden gemaakt van een blend uit verschillende gebieden en leeftijden, dit om een completer en complexer product te produceren.

Van deze druiven word een wijn gemaakt met een alcohol percentage van ongeveer 8% en een PH-waarde van 3. Een zure wijn die niet lekker is om te drinken maar wel ideaal voor het destilleren. Dit wordt vervolgens twee keer gedestilleerd in koperen ketels met open vlam. 

Cognac mag rijpen in nieuw of gebruikte eiken vaten mits deze geen andere inhoud dan een op basis van druiven bestaand product hebben bevat. Er wordt ook geëxperimenteerd met kersenhout, walnoot, kastanje maar deze hebben tot op heden niet het gewenste effect.

Leeftijdsaanduiding
In 2018 zijn de regels omtrent leeftijden aangepast. Heel officieel zijn er meer termen maar grofweg zijn dit de belangrijkste:

VS = 2 jaar

VSOP = 4 jaar

Napoleon = 6 jaar

XO = 10 jaar

XXO = 14 jaar

Deze aanduiding zegt dus iets over het jongste deel in de blend, het oudste deel kan dus veel ouder zijn. Je ziet ook vaak termen zoals Extra of Hors d’âge, dit zijn meestal de luxe varianten van een merk, je mag er van uit gaan dat dit een heel stuk ouder is dan hun XO, maar …. Wettelijk gezien betekenen deze termen minimaal 10 jaar.

Veel merken kiezen er voor om geen leeftijd of andere termen op de fles te zetten. Dit betekend vaak dat het grootste deel van de blend bijvoorbeeld XO is maar er ook VS aan toegevoegd is voor frisheid of body. Om dan VS op het etiket te zetten doet dan afbreuk aan het product.

Net als bij wijn heb je ook Vintage Cognac, een goede vintage wordt zelden uitgegeven. Het zijn Cognacs die zo uitzonderlijk zijn dat besloten is dat ze een eigen fles krijgen. Vintage Cognacs worden streng gecontroleerd door het BNIC en zijn daardoor relatief duur. Het vat waarin de Cognac rijpt of zelf een complete kelder word afgesloten door zowel het merk als het BNIC zodat er niet aan het vat gezeten kan worden zonder dat een controleur toeziet op wat er met het vat gebeurd. Hele mooie vintage jaren waren bijvoorbeeld: 1971, 1972, 1988, 1989, 1999 en 2018 is ook veel belovend.

Cognac is HOT.

Als ondernemer moet je kansen grijpen! Ja, je moet een basisassortiment hebben maar je zelf ook onderscheiden. Voor restaurants kan dit door mooie Vintage of XO Cognacs, voor bars door vernieuwende Cocktails en voor de slijters mooi uitziende flessen met een goed verhaal en een vernieuwende smaak. Er zijn meer dan 300 merken Cognac op de markt, probeer eens iets nieuws!

Suggesties:

Renault Avec

Renault Avec is een blend van Grande Champagne, Petite Champagne en Fins Bois eaux-de-vie, met elk tussen drie en acht jaar oud. En een ander ongewoon aspect van de Cognac is dat het geen leeftijdsopgave draagt. 

De vaten waarin de Cognacs zijn verouderd, werden ondergedompeld in tanks met warm water en vervolgens brasero geroosterd. Dit proces werd driemaal uitgevoerd. Dit alles geeft de Cognac een zoete smaak met aan het einde een klein bittertje. Avec is origineel bedoeld om te drinken naast de koffie. 

Park Mizunara Cask

Mizunara is een zeldzame eiken variëteit uit Japan die wordt gebruikt voor de productie van vaten voor het rijpen van premium sterke dranken.

Deze Cognac komt voor 100% uit de Borderies, en wordt gekenmerkt door zijn zachte, ronde smaak en bloemige tonen, die zijn kracht onthullen in afdronk.

De afwerking in Japanse eiken vaten geeft complexe kruidige tonen. 

COGNAC PARK Borderies Mizunara is 4 jaar lang in Franse eiken vaten gerijpt, voornamelijk uit de Limousin. Na 10 maanden in nieuwe vaten wordt de cognac overgebracht naar gebruikte vaten.

Na deze perioden wordt de blend 6 maanden lang gerijpt in nieuwe Japanse eiken vaten, genaamd Mizunara.

AMERICAN OAK

De Bache Gabrielsen American Oak is de eerste Cognac gerijpt op nieuw Amerikaans eiken. Nadat de Cognac regulier gelagerd word, gaat hij voor minimaal 6 maanden op nieuw hout. Het nieuwe Amerikaanse eiken geeft de Cognac een zoetere, zachtere smaak. Cocosnoot, ananas, vanille, cacao en noten proef je terug in deze unieke Cognac.

Door de bekende Franse Cocktail makers geroemd om zijn fruitigheid en florale tonen de biologische Jean-Luc Pasquet L’ Organic 04

Deze Biologische Cognac is minimaal 4 jaar oud en komt geheel uit de Grande Champagne. De smaak en geur zijn intens, zeer fruitig, als gevolg van de jonge leeftijd van de cognac.

Cognac Jean Luc Pasquet

Wil je meer te weten komen over Cognac? Kom dan naar het evenement Discover Cognac op zondag 13 en maandag 14 oktober in Utrecht. Voor kaarten mail naar: info@discovercognac.nl

Meer informatie kijk op www.DiscoverCognac.nl of .com voor de WholeSale

Wilt u een Cognac cursus / proeverij voor uw personeel of extra informatie over Cognac, ook dan kunt u ons mailen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *