home Beurs of evenement Yes! BBB Maastricht staat voor de deur

Yes! BBB Maastricht staat voor de deur

‘We bestaan 65 jaar en zijn energieker dan ooit!’ Interview met Erik Stroink

BBB Maastricht bestaat dit jaar op de kop af 65 jaar. Dat zou je niet zeggen als je het veelbelovende programma ziet voor komende 7, 8 en 9 oktober. Waar BBB voor staat? Tja, hoe vat je zoveel kwaliteit in een paar woorden samen? Beursmanager Erik Stroink kan haast niet wachten totdat het zo ver is. Hoe hij er op dit moment zelf in staat? ‘Momenteel zijn we erg druk met het aan elkaar knopen van alle losse eindjes. Het is juist nu belangrijk een helikopterview te hebben en de juiste prioriteiten te stellen. Verder is het gevoel van trots op dit moment sterk aanwezig. Het programma dat we dit jaar weer neer gaan zetten staat als een huis.’

BBB bestaat 65 jaar. Een beurs op leeftijd dus. Gaan jullie nog niet met pensioen?

‘Zeker niet. Wij zijn dan wel de oudste horecavakbeurs van Nederland, maar we blijven relevant. Dit komt doordat we de nieuwe trends en ontwikkelingen in de branche doorvertalen naar de beursvloer. Daar zijn we sterk in. We hebben ons als doel gesteld een significante bijdrage te leveren aan het succes van de horecasector. Niet alleen tijdens de drie beursdagen, maar gedurende het gehele jaar. Zo organiseren we ook trainingen, trendtours, whiskey en spirits festival Spirit of Maastricht en bijeenkomsten met interessante keynote sprekers.’

Hoe is het dit jaar gegaan met de voorbereidingen voor de beurs?

‘De voorbereidingen lopen verrassend soepel, maar er zijn altijd zaken waar je geen rekening mee kan houden en dan moet je improviseren. Sprekers die afzeggen, programma’s die last minute wijzigen, systemen die plots niet meer doen wat je van ze verwacht. Maar uiteindelijk komt het altijd goed en ben je (bijna) helemaal klaar als maandag 7 oktober de deuren opengaan. Een dag om naar uit te kijken.’

 Vind je dat er belangrijke ontwikkelingen gaande zijn in de branche?

‘De belangrijkste ontwikkeling is het tekort aan personeel. Dat is een grote uitdaging voor de branche waar mensen verschillend mee omgaan. Automatisering, de zaak een extra dag sluiten en verbeterde arbeidsvoorwaarden zijn enkele van de oplossingen die worden bedacht. Iets anders dat me opvalt is

dat de consument steeds kritischer wordt als het gaat om wat hij eet en op welke plek hij dat doet. Duurzaamheid en beleving spelen een steeds belangrijkere rol en maaltijdbezorging neemt een grote vlucht, waardoor er een enorm nieuw speelveld ontstaat.’

Heb jij een oplossing voor het tekort aan goede koks in de horeca?

‘Op de beurs hebben we dit jaar voor het eerst een opleidingsplein in samenwerking met SVH waar verschillende opleidingen zich gaan presenteren. Op deze manier hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan meer gekwalificeerd personeel. Daarnaast organiseren wij kookwedstrijden voor jong talent in de horeca. Op deze manier geven we deze mensen en de sector een podium waarmee we hopen dat het imago van de sector verbetert en meer mensen in de horeca willen werken.’

Je vertelde verleden jaar dat jullie steeds opnieuw de beurs beter neer willen zetten. Gaat dat dit jaar wederom lukken?

‘Zeker. Ook dit jaar hebben we naast een aantal vertrouwde onderwerpen ook weer nieuwe activiteiten op stapel staan: één op het gebied van wijn en één voor de nieuwe trends in de non-food sector. Ook hebben we de indeling verder geoptimaliseerd en het aanbod aan speciaalbieren is groter dan ooit. BBB bruist al nooit tevoren. We hebben wedstrijden voor culinair talent, er is  winetasting met experts, een prachtige internationale line-up van chefs op Folie Culinaire, een lunch op hoog niveau in Gault&Millau Theater, Folie à deux en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. O ja, en we zijn, zoals gezegd, ook buiten de drie beursdagen in MECC Maastricht actief met cursussen, side events als whiskey en spirits festival The Spirit of Maastricht en inspirerende sprekers op diverse plekken in het land.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *