Ierse minister van staat enthousiast over betrekkingen met Nederlandse handelspartners

Export Iers rundvlees naar Nederland sterk gestegen

In het kader van de Ierse feestdag, St. Patrick’s Day, bracht de Ierse minister van staat, Andrew Doyle, een bezoek aan Nederland voor een rondgang langs vooraanstaande Nederlandse handelspartners van onder meer Iers rundvlees. Hij bezocht de hoofdkantoren van Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en Sligro, waar hij zich enthousiast uitliet over de goede handelsbetrekkingen tussen de Ieren en de Nederlanders.

 

De export van Iers rundvlees naar Nederland maakte het afgelopen jaar een opmerkelijke groei door van maar liefst 9 procent, naar een volume van 45.000 ton en een waarde van 200 miljoen euro. Deze groei is het gevolg van gunstige prijsontwikkelingen en de hoge waardering van consumenten voor grasgevoerd rundvlees uit Ierland. Het land staat op de vijfde plaats van grootste netto-exporteurs van rundvlees in de wereld.

 

Doyle maakte tijdens het bezoek de resultaten bekend van GfK-onderzoek onder Nederlandse consumenten naar de bekendheid en waardering van Iers rundvlees. “Nederlandse consumenten maken een bewuste keuze voor rundvlees uit Ierland. Op Nederland na is Ierland de meest genoemde leverancier van het stukje rundvlees dat op tafel komt. Men heeft ook een duidelijk beeld bij Ierland als herkomstland van rundvlees. De inspanningen die wij samen met onze afnemers ondernemen om uit te leggen wat onze grasgevoerde extensieve rundveehouderij inhoudt, werpt haar vruchten af”, aldus Doyle.

 

Herkomst voedingsmiddelen

Het aantal consumenten dat voor Iers rundvlees kiest, is voor het vierde jaar op rij aanmerkelijk toegenomen. Bedrijven en consumenten worden zich steeds bewuster van de herkomst van de voedingsmiddelen die ze kopen. De Nederlandse consument is bereid meer te betalen voor vlees van hoge kwaliteit, met hoge scores op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Ierland scoort hier beter dan andere landen, zo blijkt uit het GfK-onderzoek. Het vlees is grasgevoerd, afkomstig van typische vlees- en kruislingrassen en volledig traceerbaar tot de boerderij van herkomst.

 

 

Groeimarkt

Nederland wordt als een van de groeimarkten voor Ierse producten gezien. Grasgevoerd rundvlees is een bekend Iers product in Nederland, dat in de schappen van onder andere Albert Heijn, Jumbo, PLUS, Hoogvliet, Dirk, Vomar en Poiesz ligt. Maar ook in andere categorieën doen producten uit Ierland het goed. Nederland is voor Ierland de derde exportmarkt voor de categorie bewerkte producten, zoals gebak, alcohol, zuivel, zoetigheden, vis en diepvriesproducten.

Duurzaamheidsprogramma Origin Green

“We zijn trots op de goede handelsbetrekkingen op de Nederlandse markt”, laat Doyle weten. “Nederlanders hechten veel belang aan kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, stuk voor stuk onderdelen waar we in Ierland een sterke focus op hebben.” Doyle refereert hiermee aan het Ierse duurzaamheidsprogramma Origin Green, waarmee het land zijn ambitie toont wereldleider te worden op het gebied van duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen.

Meetbare doelen

Op dit moment wordt meer dan 95 procent van de totale Ierse voedingsmiddelenexport geproduceerd door bedrijven die het Origin Green-programma onderschrijven. Het doel is dat elk landbouwbedrijf, elke voedselproducent en sinds kort ook elk bedrijf in de Ierse retail en horeca zich bij het programma aansluit. Ierse boeren en producenten die zich vrijwillig hebben aangesloten, ontwikkelen meetbare duurzaamheidsdoelen die onder toezicht van een onafhankelijke instantie in elke fase worden gecontroleerd. De doelen zijn gericht op belangrijke duurzaamheidsaspecten als grondstoffengebruik, uitstoot, energie, afval, water, biodiversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Topchefs

Ook in de keukens van Nederlandse topchefs scoort Iers rundvlees hoog. Gerrit Greveling, lid van de Chefs’ Irish Beef Club, vertelde de Ierse minister van staat waarom hij ambassadeur van Iers rundvlees is: “De manier waarop de Ieren veeteelt bedrijven is duurzaam en in harmonie met de natuur, precies zoals het hoort. Die manier levert een erg gezond en smakelijk product op, waar je als vakman makkelijk enthousiast van wordt.”

 

Foto: Vlnr Ambassadeur Kevin Kelly, Minister Andrew Doyle, topchef Gerrit Greveling, Manager Bord Bia Laura Crowley en loco-burgemeester Dennis Straat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.