Peter Oreel tweede jaar op rij winnaar NK Oestersteken

Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vonden de ‘grande finales’ NK en BK Oestersteken plaats. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke verdedigde zijn NK titel met verve en kwam ook dit jaar als beste uit de strijd. Cornelis van der Zande van viswinkel Walvis uit Leuven won de BK titel. In het intieme Wijntheater® streden 12 NK en 4 BK finalisten om de titel beste oestersteker van Nederland en België. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Het Oestersteken is een samenwerking tussen BBB Maastricht, Stichting Europa Culinaire en het Wijntheater®. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

 

De jury van de finales NK en BK Oestersteken bestond uit voorzitter Piet Janssens van Stichting Europa Culinair, Felix Wilbrink culinair journalist van de Telegraaf, Wil van Merkenstein van Schmidt zeevis en niemand minder dan de bekende Rotterdams kok Herman den Blijker. De winnaar van het NK oestersteken 2018 krijgt niet alleen de prachtige wisseltrofee, maar ook een volledige verzorgde reis naar het EK – en WK Oestersteken volgend jaar.

 

Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

 

Barend Havenaar en zijn vrouw Register Vinoloog Barbara runnen samen het Wijntheater®, de plek op BBB Maastricht waar jaarlijks het NK Oestersteken georganiseerd wordt.