ProWein: Het grootste order- en netwerkforum voor wijn en gedistilleerd ter wereld

Na de geweldige jubileum editie in maart 2019 belooft de komende ProWein van 15 tot 17 maart 2020 weer een topshow te worden. Met ongeveer 6.900 internationale exposanten is de ProWein ongetwijfeld het ’s werelds belangrijkste en grootste handelsbeurs voor wijnen en gedistilleerd – en daarmee het centrale evenement van het jaar voor internationale kopers uit de detailhandel, horeca, hotelbranche en voor de import en export.

“Gezien het vrijwel complete productportfolio is ProWein het grootste orderplatform ter wereld. En daar komt nog de enorm belangrijke netwerkfunctie voor de hele industrie bij”, legt Bastian Mingers, Global Head of Wine & Spirits en Director ProWein uit. “De who-is-who uit de branche komt samen tijdens de drie beursdagen in Düsseldorf. Bestaande zakenrelaties worden onderhouden, nieuwe deals worden gesloten en dankzij een uitgebreid vakprogramma kunnen bezoekers en exposanten een heleboel extra know-how mee naar huis nemen.”

De grootste exposantenlanden zijn traditioneel Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje en buiten Europa de landen Argentinië, Chili en de VS. Een belangrijk productsegment naast wijn is de sector gedistilleerd met ongeveer 400 internationale leveranciers – waaronder niet alleen grote internationale retailmerken maar ook kleine, ambachtelijke producenten.

Specials: Champagne lounge, craft show en biologische wijnen

Een bijzonder hoogtepunt bij ProWein is al jaren de “Champagne Lounge”. Ongeveer 50 champagnehuizen presenteren in hal 12 hun heerlijke producten en verspreiden een vleugje savoir vivre. “Onze speciale shows, themawerelden, de centrale proeverijen en het uitgebreide programma van de exposanten zijn al jaren een garantie voor succes bij ProWein”, benadrukt Bastian Mingers.Vooral de craft show “same but different” in Hal 7.0 met meer dan 120 leveranciers van craft-spirits, craft-beer en cider uit 24 landen inclusief een grote bar met verschillende proeverijen heeft zich tot een onmisbare traditie in de afgelopen twee jaar ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor “Organic World” in hal 13 met ongeveer 40 exposanten op het gebied van biologische wijnen. De MUNDUS VINI-proeverij in hal 17 en de themawereld “Verpakking & Design” in hal 13 maken het speciaal programma van ProWein compleet.

Première Bottlebooks-systeem: Snel en efficiënt naar producten zoeken

Gezien het uitgebreide assortiment is het voor de gespecialiseerde kopers onontbeerlijk om snel een overzicht te krijgen en specifiek te kunnen zoeken naar individuele producten en productgroepen. Hier biedt de samenwerking van ProWein met Bottlebooks de perfecte oplossing. In de aanloop naar ProWein hebben exposanten de mogelijkheid om hun producten aan de online database toe te voegen. Bezoekers maar ook geïnteresseerde exposanten kunnen dan eenvoudig en snel via de ProWein-database naar de gewenste productgroepen zoeken.

Hot topic “Klimaatverandering”

De klimaatverandering heeft in toenemende mate invloed op de wijnindustrie – en dit zal ook duidelijk worden op ProWein 2020. Stijgende temperaturen, langere periodes van droogte en extreme weersomstandigheden zijn kansen en uitdagingen voor wijnmakers wereldwijd.

De proeverijen van de twee ProWein trendscouts Stuart Pigott en Paula Sidore, op ProWein-Sunday en ProWein-Monday van 18.00 tot 19.00 uur in het Forum in Hal 10, bieden een praktisch inzicht in de wijnwereld in tijden van “Climate Change”. Hoe reageren de wijnmakers op de veranderde omstandigheden? Welke oplossingen zijn er om de hogere temperaturen en droge fasen te compenseren? In hoeverre verandert het druivenras in de relevante teeltgebieden? Deze en vele andere aspecten staan ​​centraal bij het trendthema nummer 1. In het Business Report, dat ProWein voor de derde keer in samenwerking met Geisenheim University of Applied Sciences maakt, staat dit aspect ook centraal. Prof. Dr. Simone Loose, directeur van het instituut in Geisenheim, zal de belangrijkste resultaten van dit report op het ProWein-Forum presenteren.

Trendspotting: Cannabiswijnen en meer

Als onderdeel van de “Trendhour” staan ​ drie andere markttrends in de schijnwerpers: “Alleen nog een lepeltje suiker” beschrijft een ontwikkeling in klassieke zoete wijnregio’s (bijvoorbeeld Lake Neusiedl, Tokaj, Sauternes of Mosel), die steeds meer overschakelen op droge witte wijnen. “Mousserende wijn – van Prosecco over Pet Nat tot Pignoletto, van Charmat tot Methode Ancéstrale” heeft als thema de toenemende kwaliteit van alternatieven voor klassieke flesfermentatie. En onder het motto “Wine 2.0” worden crossover-wijnen gepresenteerd – zoals cannabiswijnen, bierwijnen of wijnen die in whiskyvaten zijn gerijpt. Ook in de sector gedistilleerd en craft-beer zijn er top trends te spotten, met bijvoorbeeld nieuwe producten uit Azië in aanloop naar de Olympische Spelen 2020 in Japan.

www.prowein.de: alle info’s online

Op prowein.de zijn al deze onderwerpen inclusief de verwijzing naar de desbetreffende exposanten voorafgaand aan de beurs in het online magazine te vinden, wat vakbezoekers de ideale gelegenheid biedt om zich optimaal voor te bereiden op de beurs. Vanaf eind januari 2020 staat het evenementenprogramma van de exposanten ook online.

Alle informatie over ProWein is beschikbaar op www.prowein.de, ProWine China op www.prowinechina.com en ProWine Asia op www.prowineasia.com