Rijk Zwaan introduceert nieuw slatype voor Aziatische markt

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan breidt haar assortiment uit met een gekruld, open slatype met de ‘bite’ van ijsbergsla. Deze Crystal lettuce is speciaal geschikt voor hete bereidingen. Deze week presenteerde Rijk Zwaan het product aan de Aziatische markt tijdens haar Asian Leafy Days.

Rijk Zwaan is de wereldwijde marktleider in sla en breidt haar assortiment regelmatig uit met nieuwe bladtypes. “Crystal lettuce is misschien wel de best smakende sla die we ooit hebben geïntroduceerd”, zegt crop coördinator sla Harry Turna. “Naast zijn zoetheid en knapperige bite onderscheidt het type zich door het grote aantal stevige bladeren. Deze behouden hun aantrekkelijke textuur en knapperigheid als ze in aanraking komen met warme ingrediënten. Dat maakt Crystal lettuce ideaal voor gebruik in hamburgers, sandwiches en de typisch Aziatische ‘hot pot’-gerechten.”

Naast toepassing in warme gerechten, zijn de smaakvolle gekrulde bladeren van Crystal lettuce ook geschikt voor verse consumptie. Dit biedt mogelijkheden voor retailers, die het product als hele krop kunnen verkopen of als voorgesneden salade. Zijn brede toepassing maakt Crystal lettuce ook interessant voor andere markten, bijvoorbeeld die van Australië en Europa.
Eerste zaden in maart 2018
Tot nu toe is er van Crystal lettuce één ras beschikbaar. Deze kan jaarrond worden geteeld en is met name geschikt voor de hydroteelt in Zuidoost-Azië, voor intensieve belichting en voor gesloten teelt in ‘plant factories’. De komende maanden gaat Rijk Zwaan het ras bij een groep geselecteerde telers in de praktijk testen. De eerste commerciële verkopen worden verwacht in maart 2018.
Asian Leafy Days
Van 3 tot en met 5 september presenteerde Rijk Zwaan Crystal lettuce aan haar partners tijdens haar Asian Leafy Days in de Cameron Highlands in Maleisië. Naast Crystal lettuce stonden bij deze gelegenheid ook een aantal andere concepten en innovaties in de kijker, waaronder Salanova®, Crunchy lettuce en KnoxTM. Het evenement werd bijgewoond door ongeveer 100 teelt- en marketingpartners van Rijk Zwaan vanuit heel Azië.

Naast tours over het demoveld, woonden bezoekers ook een mini-seminar bij over onderwerpen als hydroteelt, de verwerkende industrie, marketing en retail. Door partners vanuit heel Azië bij elkaar te brengen, ontstond een unieke kans om elkaar te inspireren met lokale best practices.

Van 6 tot en met 8 september is Crystal lettuce ook te zien op de Asia Fruit Logistica in Hong Kong.