Meer groene thee en rode wijn?

Door groene thee en rode wijn te drinken zet je een rem op Alzheimer. Niet te veel natuurlijk, maar het is dus goed voor je gezondheid. Dit was natuurlijk al langer bekend, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de stoffen een belangrijke keten van de ziekte van Alzheimer onderbreken.

In het tijdschrift Journal of Biological Chemistry zijn resultaten gepubliceerd van enkele laboratoriumexperimenten. De onderzoekers hebben gekeken naar schadelijke groepjes eiwitten. Deze eiwitten hechten zich aan zenuwcellen ter hoogte van de hersenen. De hersencellen sterven hierdoor af. De keten van de acties die naar het afsterven leidt, kan onderbroken worden door de extracten uit rode wijn en groene thee. "Deze ontdekking leert ons veel over de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer", zegt auteur en bioloog Nigel Hooper. "Het is een misvatting dat Alzheimer een onderdeel is van het ouderdomsproces. Het is een ziekte die we kunnen genezen."

Het is door de wetenschappers onderzocht of de vorm van de eiwitballetjes van belang is als ze zich vasthechten. "zoals de manier waarop een baseball goed past in zijn handschoen", zegt co-auteur Jo Rushworth. "En als dat zo was, wilden we zien of we de vorm van de eiwitten konden veranderen waardoor ze zich minder goed kunnen hechten. Dit zou het afsterven van de hersencellen verhinderen." 

Er zijn dierlijke en menselijke hersencellen gebruikt bij dit onderzoek. Deze zijn in een proefbuis gestopt samen met eiwitten. "Toen we extracten van groene thee en rode wijn toedienden, waarvan we uit onderzoek weten dat ze de eiwitballetjes van vorm veranderen, zagen we dat er niet langer schade werd toegebracht aan de zenuwcellen."

 

Bron: Trouw