Zeewier steeds vaker op het menu

Al jaren wordt zeewier ‘het voedsel van de toekomst’ genoemd: Het is duurzaam, gezond, en verrassend lekker. Uit verkoopcijfers van de zeewierbranche blijkt dat zeewier – met name in het foodservice kanaal – nu ook echt aan een opmars bezig is. “Binnen 5 jaar kunnen we ingrediënten als spek, spinazie en zelfs truffel op grote schaal vervangen door hun zilte broers en zussen” aldus Toine Wilke, oprichter van zeewierbrand Sea Green en beter bekend als “de zeewierman” Voor wie nog niet wegwijs is in de wondere wierenwereld, legt hij het hier nog eens uit:

Boerderijen op zee

Het meeste zeewier dat nu op de markt is, wordt nog met de hand geplukt. Daar zal snel verandering in komen: De eerste zeewierboerderijen liggen al in de Noordzee. Het is een kwestie van tijd voordat zij grote hoeveelheden lekker wier gaan produceren. Bovendien levert gecontroleerde zeewierteelt betere kwaliteit en voedselveiligheid, én kan de prijs nog met een factor 10 dalen. Dan wordt zeewier – met zijn diverse smaken en gezonde voedingsstoffen – nog goedkoper dan spinazie.

10.000 soorten en smaken

Van de 10.000 soorten die onze wereldzeeën bevolken, heeft een aantal een bijzondere culinaire waarde. Nori en wakame kennen we inmiddels wel. Maar wat te denken van dulse? Dat lijkt – zeker als je het in roomboter bakt – op spek. Zeesla kan salades op een zilte manier verrijken. Een pasta carbonara wordt een stuk interessanter met zeespaghetti. Er zijn zelfs wieren die naar truffel en kreeft smaken. Kortom: wieren bieden een zee aan mogelijkheden in de keuken.

Lekker duurzaam

Natuurlijk is het belangrijk om – naast lekker eten – ook goed voor onze planeet te zorgen. Het mooie van zeewier is, dat beide zaken hand in hand gaan: Voor zeewierteelt is er namelijk géén zoet water, kunstmest, bestrijdingsmiddelen of landbouwgrond nodig. Alleen een lijn met wat zeewierzaadjes. De zee doet de rest… En hoe! Zeewier groeit zo snel, dat de gemiddelde opbrengst per hectare zeewierboerderij 10-100 x zo groot is als op het land. Als je dat gaat doorrekenen, dan kunnen we met 2% van het oceaanoppervlak de hele wereldbevolking op een duurzame manier voeden.

Gezond

Zeewier eten is niet alleen goed voor de planeet: Ook ons lichaam profiteert mee van extra voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines, omega-3’s en mineralen waaronder ijzer, magnesium en jodium. Bovendien is er steeds meer bewijs dat zeewieren een aantal unieke stoffen bevatten die positieve effecten hebben op ons immuunsysteem én de samenstelling van onze darmflora. Kortom: Ook op gezondheidsgebied lijkt het tijd om dit eeuwenoude voedsel weer terug in ons dieet te brengen.     

Combinaties in gerechten

Dus zeewier is smaakvol, future-proof en voedzaam. Maar hoe gebruik je het in de keuken? Op die vraag zijn vele antwoorden: Alle zeewieren brengen – naast hun eigen smaak en textuur – altijd een hartige en zilte ondertoon mee. Ze combineren daardoor (bijna) altijd goed met vis. Maar juist samen met minder voor de hand liggende ingrediënten kunnen ze écht het verschil maken. Dulse combineert bijvoorbeeld fantastisch met stoofpeer. Gedroogde, kort gebakken wakame snippers geven falafel een ongekende hartigheid. Gekaramelliseerde nori brengt semifreddo naar een andere dimensie. Juist door deze en vele andere combinaties te maken, kan zeewier onze keuken en onze wereld steeds meer gaan verrijken. Duurzaam, gezond en lekker… Wie wil dat nou niet?  

Meer weten?

Toine Wilke is voedingskundige, gespecialiseerd in zeewier. Hij is spreker, auteur van het kookboek “Koken met Zeewier en Zilte Groente” en medeoprichter van het merk Sea Green, dat de overgang naar zeewier eten wil vergemakkelijken met behulp van eigentijdse zeewierfoods. Op de site vind je ook recepten en achtergrondinformatie: sea-green.nl