3 gratis Google tools die inzicht geven in je online prestaties

Online marketing is belangrijk om nieuwe gasten aan te trekken, en bestaande gasten vaker terug te laten komen. Je hebt dus een website, je werkt aan SEO, je verstuurt een nieuwsbrief, je deelt berichten op sociale media, en misschien adverteer je wel online. Als het goed is zie je dat terug in het aantal reserveringen en de omzet, maar als je wilt weten wat wél en wat niet werkt moet je verder kijken. Google geeft je inzicht met de volgende drie gratis tools.

Google Search Console

Google Search Console geeft inzicht in hoe jouw website in de Google zoekmachine presteert. Het houdt bij wat iemand in de Google Zoekmachine doet vóórdat deze je website bezoekt.

Het systeem geeft een overzicht van alle zoekopdrachten waarmee je website werd gevonden, op welke positie de website voor die zoekopdrachten stond en hoe vaak er vervolgens naar jouw website is doorgeklikt. Deze informatie kun je gebruiken om je website voor specifieke zoekopdrachten te verbeteren, deze hoger te laten scoren en te zorgen dat meer mensen naar je website doorklikken.

Naast de zoekprestaties geeft Google Search Console ook inzicht in eventuele technische problemen met je website. Door deze problemen op te lossen zal je website beter gaan presteren.

Om Google Search Console te gebruiken moet dit aan je website worden gekoppeld zodat Google weet dat jij de eigenaar van de website bent.

Google Bedrijfsprofielmanager

Met de Google Bedrijfsprofielmanager, voorheen Google Mijn Bedrijf, beheer je je bedrijfsinformatie in de online bedrijvengids van Google. Deze gids is een belangrijk onderdeel van de Google Zoekmachine en Google Maps. Voor lokale bedrijven zoals de horeca is het één van de belangrijkste tools om online gevonden te worden.

In het onderdeel ‘inzichten’ van de bedrijfsprofielmanager zie je hoe goed je bedrijfsprofiel scoort. Je ziet hier onder andere:

  • Met welke zoekopdrachten je bedrijfsprofiel wordt gevonden.
  • Hoeveel mensen naar je website doorklikken of je bellen.
  • Hoeveel mensen een routebeschrijving opvragen en vanuit welke regio.
  • Om welke kenmerken je bedrijf bekend staat.
  • Hoeveel foto’s er in je bedrijfsprofiel staan en hoe vaak deze worden bekeken.
  • Een overzicht van alle Google reviews inclusief de mogelijkheid om hierop te reageren.

Voordat je de bedrijfsprofielmanager kunt gebruiken moet je je bedrijfsprofiel registreren en bewijzen dat jij de bedrijfseigenaar bent.

Google Analytics

Google Analytics houdt bij, via welke kanalen bezoekers op je website komen, welke pagina’s ze bezoeken en hoe vaak ze dat doen. Google Analytics geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen als:

  • Via welke kanalen komen bezoekers op je website: via Google, sociale media, de nieuwsbrief of andere websites?
  • Uit welk plaatsen of landen komen deze bezoekers en welke taal spreken ze?
  • Hoeveel nieuwe en terugkerende bezoekers komen op de website?
  • Welke pagina’s worden het meest bezocht, hoe lang en in welke volgorde?

Met de gevonden informatie kun je achterhalen welke online marketingactiviteiten zinvol zijn en welke je moet bijsturen. Op welke kanalen moet je juist wel of juist niet adverteren? Is het zinvol om de website te vertalen?

Om Google Analytics te gebruiken moet je een trackingcode aan je website toevoegen. Dit moet op een privacyvriendelijke manier gebeuren volgens de aanwijzingen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op dit moment doen Europese privacytoezichthouders een privacy-onderzoek naar Google Analytics. Op basis hiervan wordt in de loop van 2022 besloten of Google Analytics is toegestaan. Vooruitlopend hierop heeft Google een nieuwe versie van Google Analytics (GA4) geïntroduceerd en kan de huidige versie (UA) vanaf juli 2023 niet langer worden gebruikt.

Meer informatie of hulp nodig?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag verder.

John-Pierre Cornelissen
Horeca Webservice
06 – 1838 5549
www.horecawebservice.nl
info@horecawebservice.nl

Horeca Webservice is gespecialiseerd in het maken en onderhouden van websites voor restaurants en andere horecabedrijven.