Amsterdam viert Chinees Nieuwjaar tegelijk met Beijing

Amsterdam viert Chinees Nieuwjaar tegelijk met Beijing

Nederland steeds meer in trek bij Chinese ondernemers en toeristen

Amsterdam, 8 februari 2018 – Het Chinese Nieuwjaar wordt dit jaar voor het eerst op exact hetzelfde moment gevierd als in Beijing. Amsterdam is daarmee voor zover bekend de eerste plek in West-Europa waar het Jaar van de Hond wordt ingeluid.

Het Chinese jaar 4715 begint op 16 februari. Op het moment dat in China het vuurwerk wordt afgestoken, zal ook het geknal losbarsten op de Dam in Amsterdam. Door het tijdsverschil met China, beginnen de festiviteiten in Amsterdam op 15 februari, om 18.00 uur.

“Het Jaar van de Hond belooft een goed jaar te worden, geluk en voorspoed spelen de hoofdrol tijdens de viering van het feest”, aldus Won Yip, horecaondernemer aan de hoofdstedelijke Dam en initiatiefnemer van de viering van het Chinees Nieuwjaar op de Dam. “China wordt steeds belangrijker voor Nederland en andersom ook. Deze viering is een bijzonder onderdeel van de Chinese cultuur en mijn doel is om ook Nederland een traditie van te maken.”

Aantal Chinezen in Nederland verdubbeld
Nederland is in trek bij Chinezen. Het aantal Chinezen in ons land is volgens het CBS in tien jaar tijd verdubbeld van 15.266 in 2007 naar 31.437 in 2017. Ook het aantal Chinese ondernemers neemt snel toe: begin 2018 stonden er 8.209 Chinezen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ten opzichte van 6.598 in 2013, een toename van bijna 25 procent.

Chinese investeringen in Nederland: €362 miljoen
Chinese investeringen in Nederland waren de afgelopen vijf jaar goed voor 362 miljoen euro. Door de 147 directe investeringsprojecten van China in Nederland zijn 2.105 nieuwe banen gecreëerd, waarvan de meeste in de elektronica, ICT en consumentengoederen, zo blijkt uit gegevens van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

280.000 Chinese toeristen
Ook geven Chinese toeristen steeds meer uit in ons land. In 2016 kwamen er 280.000 Chinezen naar Nederland. Zij gaven dat jaar in totaal 350 miljoen euro uit in ons land. De European Travel Commission (ETC), de associatie van Europese toeristische organisaties, heeft 2018 namelijk uitgeroepen tot EU-China Tourism jaar. Het doel hiervan is om meer Chinese bezoekers naar Europa te krijgen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) voert in Nederland onder deze vlag diverse projecten uit.

Vuurwerk vanaf dak Hotel Krasnapolsky
Tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar, waarmee het Jaar van de Hond wordt ingeluid, vindt de traditionele leeuwen- en drakendans plaats. Ook zal er een honderdduizendklapper voor de deur van restaurant-café Majestic aan de Dam worden afgestoken. Zo worden eerst de kwade geesten verjaagd die met de overgang van het oude naar het nieuwe jaar tevoorschijn komen. Na het oorverdovende geluid bezorgen dansende draken en leeuwen de toeschouwers voorspoed en geluk.

Aansluitend wordt op het dak van NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky de grootste vuurwerkshow ooit op die plek gegeven, waarna het buitenprogramma wordt besloten met een kung fu-show. In restaurant-café Majestic wordt later op de avond een exclusief feest met diverse optredens van artiesten gegeven voor genodigden, waaronder veel BN’ers en ondernemers.

Jaar van de Hond
De verschillende dieren die ieder jaar symbool staan, hebben te maken met de Chinese astrologie. 2018 is het Jaar van de Hond, het elfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. Honden worden gezien als eerlijk, vriendschappelijk en betrouwbaar. Ze zijn beschermend, grootmoedig in hun liefde en zeer rechtvaardig. Ook kunnen ze diplomatiek zijn. Maar honden kunnen ook overdreven reageren, hebben een hoge dunk van zichzelf, vinden het moeilijk om compromissen te sluiten en kunnen weigeren om iemand gelijk te geven. Bekende honden zijn Donald Trump, Lieke van Lexmond, Edwin van der Sar, Floortje Dessing, Micky Hoogendijk en Beau van Erven Dorens.

Het Chinees Nieuwjaar wordt georganiseerd in samenwerking met onder andere Gassan Diamonds, De Bijenkorf en Holland Casino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *