Op 17 juli 2024 is de cao horeca algemeen verbindend verklaard. Dit heeft belangrijke gevolgen voor werkgevers en werknemers in de horecasector. Laten we eens kijken naar de kernpunten:
- Minimumcao: Werkgevers en werknemers moeten zich aan de afspraken in deze cao houden. Dit betekent onder andere dat het loon niet lager mag zijn dan de bedragen in de cao.
- Functie-indeling: Jouw loon wordt bepaald door de functie-indeling in het Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. Wil je controleren of je salaris klopt? Gebruik onze rekentool.
- Werktijden en pauzes: Er zijn regels voor maximale werktijden, overwerk, verplichte pauzes, toeslagen, vakantie-uren, ziekteverlof en stagevergoeding.
Wil je meer weten over jouw rechten en plichten? Download dan de cao horeca 2024.
Let op: De cao geldt niet als er al een andere rechtsgeldige cao van toepassing is op een onderneming of een deel daarvan. Deze andere cao moet minimaal een gelijkwaardig niveau hebben als de horeca-cao. Werkgevers die (gedeeltelijk) vrijgesteld willen worden, moeten dispensatie aanvragen bij cao-partijen. Zolang er geen dispensatie is verkregen, moet de cao horeca worden toegepast.
De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden FNV Horeca, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.
Daarnaast hebben we eerder dit jaar verontrustende signalen ontvangen van werknemers waarvan de werkgever overstapte naar de cao voor het Nederlands Horeca Gilde (NHG cao). De algemeen verbindend verklaring maakt een einde aan de onzekerheid en verschillende arbeidsvoorwaardenregimes binnen de branche. FNV Horeca blijft zich inzetten voor goede arbeidsvoorwaarden in de horeca! De horeca cao blijft dé cao voor de horecasector. NHG heeft een verzoek tot dispensatie ingediend, maar dit is afgewezen. NHG kan nog bezwaar maken of een dispensatieverzoek indienen bij cao-partijen.