De meeste restaurants versturen geen nieuwsbrief. Terwijl dat nou juist zo’n goede manier is om met je vaste gasten in contact te blijven en een band op te bouwen.
Met één nieuwsbrief bereik je iedereen die geïnteresseerd is in jouw bedrijf. Die e-mail komt direct in de inbox van je gast en blijft daar staan tot hij wordt gelezen. Dat is beter dan een bericht op sociale media. Daar wordt snel aan voorbij gescrold en het is dan verdwenen. Als jouw sociale media volgers jouw bericht überhaupt te zien krijgen, want een bericht op Facebook of Instagram wordt maar door 2,5% van jouw Facebookvolgers en 15% van jouw Instagramvolgers gezien.
Waarom sturen horecaondernemers geen nieuwsbrief?
Veel horecaondernemers denken dat het teveel tijd kost, niemand op hun mailtjes zit te wachten, dat nieuwsbrieven worden ervaren als spam en dat het niets oplevert. Het tegendeel is waar. De ervaring van mijn klanten is dat er na het versturen van een nieuwsbrief een piek in het aantal reserveringen ontstaat.
Hoe begin je met een nieuwsbrief?
1) Kies een nieuwsbriefsysteem
Je gewone e-mailprogramma is niet geschikt voor het versturen van nieuwsbrieven. Je hebt een nieuwsbriefsysteem nodig. Sommige reserveringsprogramma’s, zoals Formitable en TheFork, hebben een module om nieuwsbrieven te versturen. Een alternatief is een nieuwsbriefsysteem zoals het Nederlandse LaPosta dat, in tegenstelling tot Mailchimp, wél aan de AVG voldoet.
2) Verzamel e-mailadressen
Voor het versturen van nieuwsbrieven heb je e-mailadressen nodig. Die verzamel je via je reserveringssysteem, een aanmeldformulier op je website of via je sociale media kanalen.
3) Kies een layout
Voor het uiterlijk kun je kiezen voor een lay-out die eruitziet als een echte nieuwsbrief of een die eruitziet als een gewone e-mail. Een gewone e-mail valt op omdat deze persoonlijker lijkt en er juist niét uitziet als een nieuwsbrief.
4) Maak een planning
Bedenk hoe vaak, wanneer en waarvoor je een nieuwsbrief wil versturen. Voor een restaurant is één nieuwsbrief per maand voldoende. Dat zijn twaalf nieuwsbrieven per jaar die je eenvoudig vult op basis van seizoenen en feestdagen én die je jaarlijks kunt herhalen.
5) Wat zet je erin?
Gebruik de nieuwsbrief ter promotie van de nieuwe menukaart, een seizoensspecial of een mooi evenement. Vergeet de ‘call to action’, een aansporing om een reservering te maken niet. Voeg ook leuke en interessante informatie, een exclusief aanbod en een mooie review toe.
6) Controle en spamtest
Stuur de nieuwsbrief eerst ter controle naar jezelf en een collega om de fouten eruit te halen. Stuur hem ook naar een online mail tester om de ‘Spammyness’ te controleren. Je weet dan zeker dat hij niet door de spamfilters wordt geblokkeerd. Pas daarna stuur je de nieuwsbrief naar je hele mailinglijst. Laat ook alle medewerkers weten dat er een nieuwsbrief is verstuurd en wat erin staat.
7) PRO tip: segmenteer de ontvangers
Een nieuwsbrief verstuur je met één druk op de knop naar alle mensen op je mailinglijst, maar er is meer mogelijk. Zo kun je de nieuwsbriefabonnees segmenteren in verschillende groepen en iedere groep een aangepaste e-mail sturen. Denk aan gasten die al meer dan 6 maanden niet zijn geweest of juist aan vaste gasten die iedere maand zijn geweest.
8) Versturen en resultaten bekijken
Na het versturen bekijk je het openpercentage, het klikpercentage en uitschrijfpercentage. Deze cijfers vertellen je in welke onderwerpen jouw lezers geïnteresseerd zijn, zodat je de volgende nieuwsbrief kunt verbeteren.
Meer informatie of hulp nodig?
Je hebt nu alle informatie om te starten met jouw eigen nieuwsbrief. Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het maken of onderhouden van jouw website? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag verder.
Dit is een samenvatting van het artikel “De nieuwsbrief: een praktische gids voor restaurants”. Lees het volledige artikel op https://www.horecawebservice.nl/nieuwsbrief en schrijf je daar meteen in op de nieuwsbrief van Horeca Webservice! John-Pierre Cornelissen
Horeca Webservice
06 – 1838 5549