Uit onderzoek van FNV Horeca waar ruim 4.000 horecamedewerkers aan hebben meegedaan, blijkt dat horecamedewerkers zorgen hebben over hun baan en salaris en beschermd willen worden op het gebied van inkomen en veiligheid.
Zorgen
Horecamedewerkers willen liever vandaag dan
morgen weer aan het werk, maar wel met perspectief. De helft van de
horecamedewerkers heeft begrip voor eventuele maatregelen op het gebied van
uitbetaling salaris en uren. Ruim 60% maakt zich zorgen over hun baan. Daarbij
maakt meer dan de helft zich zorgen over de uitbetaling van vakantiegeld en
bijna 50% over de uitbetaling van salaris.
Van de ondervraagden zegt ruim 30% te willen instemmen met het later uitbetalen
van vakantiegeld. Nog eens ruim een kwart wil hier alleen mee instemmen als
daar baangarantie aan vast zit. Bijna de helft van de horecamedewerkers zou
plusuren inleveren, waarvan bijna 20% dit alleen bij baangarantie wil doen. Een
grote meerderheid is niet bereid om verplicht vakantiedagen in te leveren (ruim
60%) en/of pensioenopbouw tijdelijk op te schorten (meer dan 70%).
Bescherming
Op de vraag hoe de horeca weer open zou moeten
gaan, geeft meer dan de helft aan dat ze zouden willen dat alle horecabedrijven
tegelijk opengaan, maar met beperkt aantal gasten. Ruim 30% vindt dat bedrijven
pas mogen openen nadat handhaving deze heeft gecontroleerd en bijna 40% van de
horecamedewerkers wil dat alle horecabedrijven tegelijk opengaan en moeten
werken met beschermingsmiddelen.
Wat betreft veiligheid geeft ruim 40% van de ondervraagden aan dat de werkgever
deels voldoende beschermende maatregelen treft, maar bij bijna 10% is dit
helemaal niet het geval. FNV Horeca vindt het belangrijk dat ook medewerkers
worden betrokken bij het opstellen van een veiligheidsprotocol en daarin wordt
geluisterd naar de zorgen van horecamedewerkers.
Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Het
is een enorme onzekere tijd voor de horecabranche, zowel voor werkgevers als
voor medewerkers. We moeten zuinig zijn op onze vakmensen in de sector. Het
zijn de medewerkers die altijd klaar staan voor hun werkgever en gasten, met
gemiddeld gezien een laag salaris. Er zullen helaas mensen hun baan verliezen,
maar we moeten er gezamenlijk voor zorgen dat de overheid dit opvangt.
Horecamedewerkers maken zich terecht zorgen over hun baan en inkomen. Ze willen
echt graag aan het werk, maar wel op een veilige manier. Samen met werkgevers
moeten we deze Coronacrisis aanpakken en ervoor zorgen dat we medewerkers in de
horeca beschermen op het gebied van inkomen en veiligheid en daarbij ook de
veiligheid van gasten garanderen.”