home Nieuws NVV verbaasd over uitspraak NVWA

NVV verbaasd over uitspraak NVWA

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) verbaast zich over de actie van de NVWA om De Vegetarische Slager te dwingen verschillende productnamen aan te passen. Onder meer de Vegetarische Kipstuckjes mogen van de voedingswaakhond niet meer zo heten vanaf maart volgend jaar, ondanks dat de verpakking duidelijk aangeeft dat het gaat om een plantaardig product op basis van soja.

Emile Dingemans, bestuurslid van de vereniging, benadrukt dat consumenten, ondernemers en dieren de dupe worden van deze actie. “Consumenten van vleesvervangers kopen graag een product dat ze herkennen van de dierlijke variant. Zij zitten niet te wachten op minder herkenbare productnamen. De NVWA moet onze voedselveiligheid en het dierenwelzijn bewaken, maar houdt zich nu bezig met het dwarszitten van ondernemers in de plantaardige eiwitindustrie. Dat terwijl vleesvervangers bij uitstek bijdragen aan vermindering van diergebruik. We vragen ons dan ook oprecht af wie hier bij gebaat is.”

De NVV is verbaasd dat de discussie opnieuw oplaait. Woordvoerder Debby van Velzen: “Elke dag worden er alleen al in Nederland meer dan 1,4 miljoen naamloze dieren gedood voor producten waar we als mensen prima zonder kunnen leven. En dan valt de NVWA vervolgens over namen van plantaardige producten, waarvan niet eens daadwerkelijk is gebleken dat het verwarrend zou zijn.”

De actie van de NVWA komt op een moment dat een recordaantal van meer dan 7.000 mensen meedoet aan de VeganChallenge, een initiatiefvan de NVV. De VeganChallenge startte op 1 oktober. Hierbij eten en gebruiken mensen een maand lang geen dierlijke producten en ontvangen ze dagelijks recepten en tips over veganisme.
Begin dit jaar zorgden vragen van Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs van de VVD voor een ware ‘schnitzelgate’. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voelde toen niets voor een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten. De publieke opinie over de #schnitzelgate was helder: de meeste mensen vonden het grappig, onzinnig of een combinatie van beide. Alles behalve verwarrend. En toch, ruim een half jaar later zorgt de NVWA opnieuw voor discussie over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *