home Nieuws Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Initiatief van Hennessy en Gastronomische Samenwerkingsverbanden zet talentvolle, jonge gastheren en -vrouwen in de spotlights

Amsterdam, 30 oktober 2017 – Nederland krijgt een positieve impuls op het gebied van gastvrijheid, met een nieuwe lichting jonge en talentvolle gastvrouwen en -heren in de top van de gastronomie. Vanmiddag vond namelijk in het Amstel Hotel de zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) plaats. Een competitie die al jarenlang het vak van gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloont met een award. Tijdens de feestelijke ontknoping werd de 21-jarige Liz Barents van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers) uitgeroepen tot winnaar.

Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Want hoewel er vrij veel aandacht wordt besteedt aan chefs (de zogenaamde witte brigade), is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de bediening (de zwarte brigade). Vanmiddag waren de rollen omgedraaid in het Amstel Hotel en werd juist het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de spotlights gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap aan en kregen zo, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient.

Jury en de prijs
De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gullick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP  en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Liz Barents vanwege haar kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

Veelomvattende kwaliteiten
Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury verzorgde de kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis van de kandidaat getest, middels vragen over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail. Opvallend hierbij was dat iedere kandidaat een eigen persoonlijke stijl heeft in de benadering naar de gasten toe.

De finalisten van dit jaar waren Achraf Tmim (21) van hotel- en restaurant Okura in Amsterdam (namens Alliance Gastronomique), Charlie van Hamersveld (21) van restaurant Basiliek in Harderwijk (namens JRE Restaurants), Sheryll de Valk (20) van restaurant Golden River in Laren (namens Fine Eastern Restaurants) en natuurlijk winnares Liz Barents (21) van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers).

Over de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs
De oorspronkelijke Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs is in 1999 opgericht door oud-voorzitter Jaap Klosse, erelid Hans Flink van Alliance Gastronomique Néerlandaise (momenteel Alliance Gastronomique) en het cognachuis Hennessy. Inmiddels werken de belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland, verenigd in Gastronomische Samenwerkingsverbanden, mee aan het initiatief: Alliance Gastronomique, Fine Eastern Restaurants, JRE Restaurants en Les Patrons Cuisiniers. Het doel van de jaarlijks terugkerende wedstrijd is om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten, ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap. Sinds 2012 is de naam veranderd in de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Voor meer informatie zie Facebook en Twitter.

Over Hennessy
Cognacmerk Hennessy werd in 1765 opgericht door Richard Hennessy en wordt al acht generaties lang geleid door zijn nazaten. In 1987 sloot Hennessy aan bij LVMH, het grootste luxe conglomeraat ter wereld. Inmiddels is Hennessy de meest verkochte cognac ter wereld. Het veelzijdige merk wordt – van New York tot Tokyo – zowel in het clubleven als bij chique sociëteiten geschonken. Hennessy heeft sinds jaar en dag een sterke band met muziek en kunst en werkt samen met toonaangevende artiesten als The Roots, Nas, Futura en Tom Dixon. Nog steeds gaat achter Hennessy een wereld van vakmanschap en precisie schuil: de unieke schat aan kennis, de uitzonderlijke selectie en het volmaakte rijpings- en blendingproces vormen de sleutel tot de beste cognacs. Voor meer informatie: www.hennessy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *