De vraag naar alcoholvrije dranken neemt gestaag toe, ook het aanbod begint serieuze vormen aan te nemen. Na de zichtbare aandacht vanuit de biersector komt nu ook voor wijn een alternatief aanbod op gang. Verrassend genoeg zijn het niet de grote wijnproducenten die vanuit wijn een alcoholvrij kwaliteitsaanbod weten te ontwikkelen. Het zijn nichespelers die een smaakvol alternatief op de markt brengen dat vanaf de basis alcoholvrij is. Wijnimporteur Jan Rutten van Het Proefstation uit Haarlem legt uit hoe een smaakvol alternatief voor wijn het beter doet dan wijn waar de alcohol is uitgehaald.
‘Diverse ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat buiten de geijkte doelgroep zwangere dames de markt voor alcoholvrije dranken zo enorm is gegroeid’, aldus Jan Rutten van wijnimporteur Het Proefstation. ‘We zijn met z’n allen veel bewuster gaan consumeren de afgelopen jaren. Ook op het gebied van alcoholconsumptie, wat ik toejuich. Verantwoord gedrag in het verkeer en gericht bedrijfsbeleid over alcoholconsumptie ‘in bedrijfstijd’ hebben hier mijns inziens veel aan bijgedragen. Een kwalitatief aanbod is natuurlijk voorwaarde om te kiezen voor een alcoholvrij alternatief, het moet wel lekker zijn. Binnen de wijnsector vond ik geen goed smakend alcoholvrij alternatief voor een glas wijn, het aanbod bleef steken op gedealcoholiseerde wijn. Maar door iets te onttrekken aan een product, in dit geval de alcohol, blijft er per definitie minder smaak over. Dit leidt automatisch tot teleurstelling, de consument verwacht wijn maar krijgt feitelijk druivensap, veelal futloos en zoet of zuur. De associatie met wijn is geheel weg. Met dit dilemma in het achterhoofd ging ik op zoek naar een echt alternatief.’
‘Op mijn zoektocht naar een goed smakend alcoholvrij alternatief voor wijn ontdekte ik in Duitsland producent Joerg Geiger met het merk Prisecco Alcoholvrij. Van oudsher is Geiger specialist in ciders en destillaten van appels en peren’, aldus Rutten. ‘Vanuit het pure sap van diverse fruit- en groentensoorten ontwikkelde Geiger gastronomische vruchtensappen. De zorgvuldige blend van sappen wordt op smaak gebracht met verse kruiden en specerijen. Met een indrukwekkend smaakvol, lekker resultaat en zeer succesvol in Duitsland en diverse exportlanden. Na de eerste proefslok was ik meteen verkocht, dit was het eerste echte alternatief voor een glas wijn. In plaats van iets weg te halen worden de sappen vanaf de basis smaakvol opgebouwd en zijn ze geheel alcoholvrij. Maar ook hier geldt, het is geen wijn wat je drinkt. We zetten het bewust in de markt als een alcoholvrij alternatief voor wijn; een heerlijk mousserend aperitief of een glas wit of rood dat het gerecht op je bord completeert. Het heeft wel de beleving van wijn en sluit aan bij de smaak van de gerechten. Belangrijker nog, het sluit aan bij de verwachting van een smaakvol glas waar je van geniet!’
Jan Rutten: ‘Een half jaar geleden zijn we begonnen met de exclusieve import van de producten van Prisecco Alcoholvrij. We richten ons in dit stadium volledig op de tophoreca, sommeliers daar lopen weg met de kwaliteit en de uitstraling van Prisecco Alcoholvrij. Van de 36 varianten die Joerg Geiger produceert voeren we er intussen tien, zowel moussserend, rose, wit als rood. Kleine flesjes helpen om het product op de kaart te krijgen. Er ligt een grootse toekomst voor Prisecco Alcoholvrij in het verschiet, mijn verwachting is dat de vraag naar alcoholvrij alle verwachtingen gaat overtreffen.’