home Nieuws De MICHELIN Gids Nederland 2020 bekroont ongedwongen gastronomie met acht nieuwe sterren

De MICHELIN Gids Nederland 2020 bekroont ongedwongen gastronomie met acht nieuwe sterren

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de MICHELIN Gids Nederland bekend. De acht restaurants die een ster krijgen, bewijzen nogmaals dat gastronomie en schappelijke prijzen hand in hand kunnen gaan. Opvallend is dat maar liefst drie voormalige Bib Gourmand restaurants worden bekroond met een ster.

Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren nog steeds Jonnie BOER van De Librije in Zwolle en Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden o dankzij hun uitermate persoonlijke keukens. De fabelachtige ervaring die zij met hun gerechten weten te bieden is uniek. Ze behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie.

Staphorst staat vandaag eveneens op de culinaire kaart dankzij De Groene Lantaarn. “Ik wil de n van De Groene Lantaarn graag in the picture zetten want ik ben zeer tevreden dat chef EGGEN de lijn doortrekt op zijn nieuwe locatie,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “Het is zeker niet vanzelfsprekend om na een verhuizing meteen dergelijke topkwaliteit te kunnen bieden. Deze zeer mooie prestatie bewijst wederom hoe sterk en standvastig de tweesterrenrestaurants in Nederland wel zijn.”

Nederland telt in deze editie acht nieuwe restaurants met een m. De aandacht voor een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit jaar een duidelijke tendens. Genieten van topgastronomie kan ook relaxed en toegankelijk zijn. Jan MARREES (Weert) is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef MARREES voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.

Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef DERKS. Ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef HELLEMAN oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk. Dat wereldse verhaal is ook de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef COOIJMANS geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin GROOS uitschenkt.

Bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom SCHOONUS en Edwin KATS valt de uitgebreide kaart op. Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten. Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef GAST is al even delicieus.

Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef HERMANS staat vandaag garant voor een culinaire topervaring. Het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais TIELMAN. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.

Gwendal Poullennec, internationale directeur van de MICHELIN Gidsen, verwelkomt de opmars van Nederlandse chefs. “Deze selectie wordt gekenmerkt door de culturele erfenis van Nederland. De Nederlandse culinaire scene ontwikkelde de afgelopen jaren een sterke identiteit, gedragen door jonge chefs die getalenteerd en geëngageerd zijn. Ze behandelen lokale, seizoengebonden producten met creativiteit en respect, een perfecte harmonie tussen traditie en innovatie.”

Deze 2020 editie beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 17 nieuwkomers. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

De MICHELIN gids Nederland 2020 is te koop vanaf 16 januari voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 699 adressen, namelijk 120 hotels en 579 restaurants waaronder:

  • 111 sterrenrestaurants
    • 2 o restaurants
    • 17 mm restaurants
    • 92 m restaurants, waarvan 8 nieuwe
  • 133 Bib Gourmand restaurants, waarvan 17 nieuwe

***

Kruiningen (Zeeland) Inter Scaldes

Zwolle (Overijssel) De Librije

Uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!

**

Amstelveen (Noord-Holland) Aan de Poel

Amsterdam (Noord-Holland) Ciel Bleu

Amsterdam (Noord-Holland) &Moshik

Amsterdam (Noord-Holland) Spectrum

Breskens (Zeeland) De Kromme Watergang

Cadzand (Zeeland) Pure C

Giethoorn (Overijssel) De Lindenhof

Haarlem – Overveen (Noord-Holland) De Bokkedoorns

Harderwijk (Gelderland) ‘t Nonnetje

Heeze (Noord-Brabant) Tribeca

Nuenen (Noord-Brabant) De Lindehof

Roermond (Limburg) Sabero

Rotterdam (Zuid-Holland) FG – François Geurds

Rotterdam (Zuid-Holland) Fred

Rotterdam (Zuid-Holland) Parkheuvel

Staphorst (Overijssel) De Groene Lantaarn (verhuisd van Zuidwolde)

Waalre (Noord-Brabant) De Treeswijkhoeve

Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!

*

Drenthe

Schoonloo De Loohoeve

Zuidlaren De Vlindertuin

Fryslân

Beetsterzwaag De Heeren van Harinxma

Gelderland

Bennekom Het Koetshuis

Doornenburg Rijnzicht

Duiven ‘t Raedthuys

Harderwijk Basiliek

Heelsum De Kromme Dissel

Kerkdriel Flicka

Leuvenum Het Roode Koper

Groningen

Aduard Herberg Onder de Linden

Limburg

Maasbracht Da Vinci

Maastricht Beluga Loves You N

Maastricht Rantrée N

Maastricht Tout à Fait

Roermond ONE

Ubachsberg De Leuf

Venlo Valuas

Weert Marrees N

Well Brienen aan de Maas

Noord-Brabant

Breda Wolfslaar

Cromvoirt Noble Kitchen N

Eindhoven De Karpendonkse Hoeve

Eindhoven Wiesen

Eindhoven Zarzo

Etten-Leur De Zwaan

Helmond Derozario

’s-Hertogenbosch Noble

Plaats Restaurant

’s-Hertogenbosch Sense

Oosterhout Zout & Citroen N

Ravenstein Versaen N

Sint-Oedenrode Wollerich

Sint Willebrord O&O

Tilburg Monarh

Uden OONIVOO

Valkenswaard Eden N

Vught De Heer Kocken

Willemstad Vista

Wouw Mijn Keuken

Noord-Holland

Amsterdam Bolenius

Amsterdam Bord’Eau

Amsterdam Bougainville

Amsterdam The Duchess

Amsterdam Graphite by Peter Gast N

Amsterdam Lastage

Amsterdam MOS

Amsterdam Le Restaurant

Amsterdam Restaurant 212

Amsterdam RIJKS®

Amsterdam RON Gastrobar

Amsterdam Sinne

Amsterdam Vermeer

Amsterdam Vinkeles

Amsterdam The White Room by Jacob Jan Boerma

Amsterdam Yamazato

Bussum Soigné

Castricum Apicius

Haarlem ML

Haarlem Olivijn

Haarlem Ratatouille Food & Wine

Heemstede Cheval Blanc

Hoorn Lucas Rive

Monnickendam Posthoorn

Santpoort De Vrienden van Jacob

Schoorl Merlet

Texel – Den Hoorn Bij Jef

Overijssel

Blokzijl Kaatje bij de Sluis

Hengelo ‘t Lansink

Holten De Swarte Ruijter

De Lutte De Bloemenbeek

Utrecht

Driebergen-Rijsenburg La Provence

Leersum Voltaire

Linschoten De Burgemeester

Loenen aan de Vecht ‘t Amsterdammertje

Loenen aan de Vecht Tante Koosje

Vreeland De Nederlanden

Zeeland

Breskens Spetters

Cadzand AIRrepublic

Koewacht ‘t Vlasbloemeken

Wilhelminadorp Katseveer

Zuid-Holland

Capelle aan den IJssel Perceel

Den Haag Calla’s

Noordeloos De Gieser Wildeman

Noordwijk aan Zee Latour

Rijswijk Niven

Rotterdam Amarone

Rotterdam FG Food Labs

Rotterdam Fitzgerald

Rotterdam Joelia

Rotterdam The Millèn

Schipluiden Aan de Zweth

Warmond De Moerbei

Amsterdam Graphite by Peter Gast

Cromvoirt Noble Kitchen

Maastricht Beluga Loves You

Maastricht Rantrée

Oosterhout Zout & Citroen

Ravenstein Versaen

Valkenswaard Eden

Weert Marrees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *