home Nieuws COLUMN: Met jouw arrangementen scoren in Google

COLUMN: Met jouw arrangementen scoren in Google

Iedere restaurateur wil met zijn restaurant op de eerste plaats in de Google zoekresultaten staan. Dat kan natuurlijk niet, want er is maar één eerste plaats. Om op die felbegeerde eerste plaats te komen, moet jouw website het perfecte antwoord geven op de zoekterm die op Google is ingetypt. Dat perfecte antwoord zet je op een pagina die speciaal daarvoor op je website staat: de landingspagina.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is de pagina waarop bezoekers terecht komen als ze jouw website bezoeken. Dit kan via een zoekopdracht op Google, maar ook met een linkje op sociale media of via een advertentie. Je zou kunnen zeggen dat iedere pagina dan een landingspagina is. Toch noem je een pagina pas een landingspagina als die pagina met een specifiek doel is gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld een landingspagina toevoegen ter promotie van een groepsarrangement, de high tea of het kerstdiner.

Landingspagina’s voor restaurants

Mensen die een restaurant zoeken gebruiken daar verschillende zoektermen voor. De pagina die volgens Google het beste antwoord op de zoekterm geeft komt bovenaan in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld: als iemand op Google zoekt naar ‘restaurant in Utrecht voor een verjaardag met een groep’, dan geeft Google als eerste de pagina’s van restaurants in Utrecht waarop informatie staat over groepsdiners én verjaardagen. Pas verderop in de zoekresultaten staan de pagina’s die hier minder of geen informatie over geven.

Om tussen die eerste zoekresultaten te staan moet jouw website dus een pagina hebben waarin de woorden van de gebruikte zoekterm voorkomen. Het liefst ook nog met een aantal varianten en synoniemen, omdat iedereen op een andere manier zoekt.

Ik geef je hier een aantal voorbeelden van zoektermen die men gebruikt bij het zoeken naar een restaurant in Utrecht.

 • High tea in Utrecht
 • Kerstdiner in Utrecht
 • Lunchen in Utrecht Centrum
 • Moederdagbrunch in Utrecht
 • Italiaans Restaurant Utrecht Centrum
 • Uit eten in de buurt van Stadsschouwburg Utrecht
 • Restaurant in Utrecht voor een verjaardag met een groep

Pas deze voorbeelden maar eens aan naar jouw situatie en kijk wat Google voor zoekresultaten geeft. Staat jouw restaurant met deze zoektermen op de eerste pagina, of zijn het allemaal concurrenten die bovenaan staan?

Scoor je met een bepaalde zoekterm niet hoog genoeg, dan is die zoekterm een goede kandidaat om een bijpassende landingspagina voor te maken. Heb je die pagina al, dan kun  je deze pagina verbeteren zodat hij beter bij de zoekterm aansluit.

Wat staat er op een landingspagina?

Op een landingspagina staan de volgende onderdelen:

 • Een aansprekende titel
 • Een korte inleidende beschrijving van je aanbod, waardoor de lezer meteen ziet dat hij op de goede plek is en verder wil lezen.
 • Een langere beschrijving waarin je de lezer overtuigt om een reservering te maken. Doe een aantrekkelijk aanbod en vertel waarom men bij jou moet reserveren.
 • De details van het arrangement of (een deel van) de menukaart.

Je hebt de meeste kans om hoog in de zoekresultaten te scoren als je de zoektermen in zoveel mogelijk onderdelen van de landingspagina verwerkt.

Controleer of de landingspagina werkt

Nadat de landingspagina online staat geef je Google een paar weken de tijd om te ‘leren’ bij welke zoektermen de pagina past. Controleer daarna regelmatig met behulp van Google Search Console op welke positie jouw website voor die zoektermen staat en hoeveel mensen naar je website doorklikken. Zie je weinig verbetering? Dan is het tijd om de pagina verder te verbeteren.

Wil je hier meer websitetips? Kijk dan op mijn website onder de knop ‘gratis’ en download de ‘Checklist voor Restaurant Websites’. Of neem vrijblijvend contact met mij op.

John-Pierre Cornelissen
Horeca Webservice
06 – 1838 5549
www.horecawebservice.nl
info@horecawebservice.nl

Horeca Webservice is gespecialiseerd in het maken en onderhouden van websites voor restaurants en andere horecabedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *