home Nieuws Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een inkomstendaling van 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 1.300 Nederlandse horecaondernemers.

Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen
Onder de horecaondernemers worden café-eigenaren het hardst getroffen door de coronamaatregelen. Sinds het begin van de eerste lockdown tot aan de huidige sluiting kreeg een café-eigenaar gemiddeld € 19.777 minder op de rekening bijgeschreven. Dat komt neer op een daling van 24% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze inkomensdaling is mede het gevolg van de sluiting tijdens lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei. Ook kunnen café-eigenaren doorgaans niet terugvallen op afhaal- en bezorgdiensten. 

Restaurants voor sluiting net weer op niveau vorig jaar
Restauranteigenaren ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar gemiddeld € 9.310 minder op hun rekening: 15% minder dan in 2019. De schade is nog enigszins beperkt doordat restaurants in augustus (+1%) en september (+6%) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien. Tijdens de vorige lockdown – toen alle restaurants dicht waren – hadden zij gemiddeld 36% minder inkomsten. Eventuele steunmaatregelen van de overheid zijn hierbij niet meegenomen.

Meer dan de helft van de horecaondernemers gebruikt steunmaatregel
Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid. 45% ontving de TOGS-regeling, waarbij eenmalig € 4.000 wordt uitgekeerd in de zwaarst getroffen sectoren.

Daarnaast hebben horecaondernemers met personeel via de NOW-regeling – onder bepaalde voorwaarden – recht op compensatie van een deel van de loonkosten. Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12% van de café-eigenaren en 9% van de restauranteigenaren via deze regeling minimaal één maand geld op de rekening gestort. Deze percentages waren lager tijdens het tweede steunpakket. Toen ontving 7% van de ondernemers met een café en 3% van de restauranteigenaren tenminste één keer geld via de NOW-regeling. 

Meer informatie over het horecaonderzoek is te lezen op https://bieb.knab.nl/ondernemen/restaurants-en-cafés-lopen-gemiddeld-12182-mis-tijdens-coronacrisis 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *