home Nieuws Wát missen we de horeca!

Wát missen we de horeca!

Hormax Horecamakelaars heeft met 5 kantoren onder de rivieren een groot bereik in horecaland en heeft doorgaans 200 horecabedrijven in de verkoop. Mede-eigenaar Ronald Loonen heeft in 25 jaar horecamakelaardij veel mee gemaakt, kon er zelfs een boek over schrijven, maar zou het hoofdstuk Corona zelf ook nooit verzonnen hebben. Hoe hij die heeft ervaren, vertelt hij hierna.

“Toen de eerste berichten over Corona in het begin van het jaar binnen sijpelden, hadden we met Hormax onze beste periode van de 17 jaar die we nu bestaan. De ene na de andere transactie werd afgesloten en er gebeurden mooie dingen in de horeca. Er was enorm veel vertrouwen. Ook op 1 maart hadden we nog volop bedrijfsoverdrachten aan nieuwe ondernemers, die stonden te trappelen van ongeduld om aan de slag te gaan. Daar hingen ook vaak behoorlijke investeringen aan vast. Hoe erg wat het met name voor hen, toen de overheid besloot om medio maart alle horecabedrijven vanwege Corona te sluiten. Tranen rolden over de wangen van sommige van die ondernemers. Daar had je het tenslotte niet voor gedaan. Het ergste was ook nog dat zij nauwelijks een beroep op overheidssteun konden doen, omdat zij omzet verlies t.o.v. het verleden niet konden aantonen.

Vanaf dat moment kreeg ik wekelijks te horen dat wij het met Hormax wel eens heel druk konden krijgen. Ik wist niet wat ik daar van moest denken. We hadden ook vóór 1 maart nog eens een mailing naar 8500 horecabedrijven de deur uit gedaan, die natuurlijk niet goed binnen kwam. Ondanks het feit dat we daar niets aan konden doen, hebben we wel onze spijt betuigd. Gelukkig werd dat geaccepteerd. De drukte bleef overigens uit. Sterker nog, we kregen een tekort aan te koop staande horecabedrijven. De faillissementen vielen gelukkig mee en veel ondernemers die vóór Corona een verkoopwens hadden, hielden het langer vol en hadden de gedachte dat verkopen nu toch geen zin had. We hebben dan ook een rustige tijd gehad, maar voelen dat het vertrouwen nu weer beetje bij beetje terug komt. We hebben wel degelijk mooie transacties gedaan met ondernemers die verder durfden en konden kijken. Het zijn vaak ondernemers die al een zaak hadden en graag wilden uitbreiden, maar ook starters. Als de banken straks ook weer het vertrouwen in horeca krijgen, dan gaan we hopelijk weer de goede kant op.

Je mag wel stellen dat het leven zonder de gebruikelijke horeca een stuk saaier is. Rijdend door mijn eigen dorp Oisterwijk is het triest als je langs de gesloten horecabedrijven rijdt. Te erg voor woorden en als betrokkende voel ik ook de pijn en zie ik eigenaars hun stinkende best doen om via bezorgen toch nog iets aan omzet te halen. Ik ben ervan overtuigd dat nóg meer mensen na deze tijd hun hart verpanden aan de horeca en dat die straks als de horeca weer open is, daar meer dan gebruikelijk hun tijd en uitgaven zullen besteden. Lang leve de vaccins, zullen we maar denken. Het kan niet snel genoeg gebeuren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *