home Nieuws Duurzaam Doseren

Duurzaam Doseren

Met mate. Beetje bij beetje. Stap voor stap. Vooruit kijken. Grote sprongen. En af en toe terug.

Dat het leven energie kost kunnen we niet om heen. Dat het leven energie geeft, daar streven we dagelijks naar. Mooie momenten, belevenissen, ervaringen, successen, leermomenten, inzichten. Uitdagingen. Die zijn er genoeg. In je privéleven, voor je baas, in je eigen zaak, in je relatie, met je vrienden, je gezin, je familie, je buur. Doelen stellen en streven naar het behalen van doelen. Of leven en de dag plukken, doel loos. En iedere tijd biedt zijn eigen uitdagingen.

Zoveel mensen, zoveel wensen. En idealen. Ik kom er steeds meer achter dat dromen goed is, vooruitkijken zeker mag, maar leven in het hier en nu, dat brengt me het verste en geeft me energie én plezier. Zie column “Duurzame Grond”.

Het helpt mij om kleine stapjes te zetten. Het leven wordt er makkelijker op als ik successen zie in de normaalste dingen van de dag.

In november hebben we weken in de troep gezeten en 2 enorme vocht vreters in ons huis gehad. We hadden lekkage op de zolder etage. CV ketel heeft het begeven. Waterhuis dusdanig verkalkt dat er kokend water de koudwater leiding in werd gepomp wat het smelten van de flexibele waterleiding tot gevolg had. Onze bevriende loodgieter brandde zelfs zijn handen bij de reparatie. En die lekkage bleek al een paar dagen aan de gang. Dus dat het van boven tot beneden in de meterkast doorweekt was, was een feit. Delen van de vloer er uit. Houten kastdelen verrot. Kleding beschimmeld. Ennn, geen warm water om te douchen. Met 3 kinderen in huis. Tja, dat is een uitdaging. Zou je denken. Tip van de loodgieter: koop op marktplaats een 15 liter elektrische boiler, dan kom ik die aansluiten. En zo gezegd zo gedaan. Voor 60 euro de boiler en voor 50 euro materiaal, hadden we weer warm water voor de douche. 15 liter warm water per douchebeurt. Met een beetje goede dosering kun je daar prima 5 minuten mee douchen. En na 45 minuten was de boiler weer op temperatuur. Gelukkig hebben we een verdeeld ritme in ons huishouden. 2 oudere zonen die later opstaan en een jongere dochter die het liefst ‘s avonds doucht. Niet allemaal om 7 uur ‘s ochtend in de rij dus, maar prima verdeeld over de dag. En nog geen klacht gehoord. Immers als je weet dat het water na 5 minuten koud wordt, dan is die 5 minuten meer dan genoeg om je te wassen en nog te genieten ook. En geen gebrul meer naar boven als ze na een half uur nog onder de douche staan.

We hebben nu de rust en daarmee tijd om een structurele oplossing te zoeken. Iets van een elektrische boiler van 30 liter met Warmte Terug Winning aangesloten op de luchtafzuiging, en dan nog een koppeling maken met onze hete lucht unit die nog direct door gas gestookt wordt. De 30 jaar oude Brink is namelijk ook wel aan vervanging toe.

Gaat van het gas af dan echt lukken? We koken nog wel op gas. En hoe. Mijn vrouw geniet er van en zelf gerechten maken van de puurste ingrediënten is echt haar passie. Alleen van het gas af? 15 jaar geleden hebben we een Boretti fornuis gekocht. Fantastisch veel plezier. De investering helemaal waard. En zelfs mijn vrouw begint te wennen aan het idee dat het koken op gas er toch aan gaat geloven. De ovens zijn al elektrisch. Nu de kookplaten nog. Of moet ik spreken van zones en inductie? Een nieuwe wereld om te ontdekken. Stap voor stap.

Heb jij duurzame dromen? Mail ze naar info@iwanvannoort.nl of bel/sms/App naar 0648929813.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *