home Nieuws Green Key Goud voor op Oost

Green Key Goud voor op Oost

Oosterend – Gastrofarm op Oost, Kook Atelier & Suites heeft de hoogst haalbare waardering ontvangen als het gaat om duurzaam ondernemen: Green Key Goud. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland.

Groene ambitie

‘op Oost’ heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en heeft vanaf dag één de ambitie voor het behalen van een Green Key certificering als doel gesteld. ‘Bewust ondernemen zit in ons hart en passen we al jaren toe bij onze evenementen en bij het restaurant in Den Burg. Toen we op Oost openden zou het behalen van deze certificering de kers op de taart zijn.” Aldus Valerie Jongeneel, mede-eigenaar op Oost.  Met de hulp van Sander Verschuren van Green Leisure is een stappenplan opgesteld en een Green Key Team opgericht om het gehele bedrijf te ‘vergroenen’.  “Zo wordt iedere afdeling betrokken bij deze groene ambitie en vormt het de rode draad in de gehele bedrijfsvoering.” Aldus Shari Schuurman, gastvrouw sommelier en Green Key Coördinator op Oost.

Goud

De wijze waarop en in welke mate duurzaamheid wordt toegepast, is belangrijk voor het behalen van het certificaat. Denk aan zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk. Na een intensief aanmeldproces wordt de locatie door de keurmeester bezocht. Via een puntensysteem wordt gecontroleerd of de groene ambitie en de praktijk overeenkomen. Er wordt een puntentelling gehanteerd. Valerie: “Green Key was gecharmeerd van onze eigen cosmetica, vlindertuin, eetbare bloemen, kruidentuin en culinaire upcycling met onder andere zelfgemaakte siropen en kombucha. Daar zijn we trots op.” Deze extra onderdelen hebben geleid tot het keurmerk niveau Goud.

Toekomst

Steeds meer en meer ondernemers zetten een stapje richting een groene toekomst en maken hiermee het ‘containerbegrip’ tastbaar. Dit is niet alleen belangrijk voor de ecologische voetafdruk van de sector, maar ook voor de toekomst van de sector. Shari Schuurman: “Ondernemingen die kiezen voor verantwoord en duurzaam ondernemen dragen bij aan de bewustwording van de maatschappij en het versterken van hun concurrentiepositie.”

Foto’s

Beeldrecht: Liselotte Schoo Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *