home Nieuws TOPCHEFS GEVEN MET IERSE GERECHTEN SNEAK PREVIEW KEUKEN WSHS-HOTEL

TOPCHEFS GEVEN MET IERSE GERECHTEN SNEAK PREVIEW KEUKEN WSHS-HOTEL

Op dinsdag 16 maart werd met de online Pub & Street Food show van topchefs Martijn Kajuiter en Rogér Rassin de keuken geopend van het WSHS-hotel in Gouda. De chefs toonden een nieuwe generatie streetfoodgerechten met hun ‘pangebakken’ soda bread, gestoomde bapao met in Guinness gegaarde Ierse sukade, een smash burger, gerookte Ierse rosbief met kruidensalade en kruidenmayonaise en een pita-bite met Ierse bavette.

Iedereen die de online kookshow bijwoonde, kreeg daarmee een sneak preview van het binnenkort te openen WSHS-hotel in Gouda. De live-show ging gepaard met een videoboodschap van de Ierse minister Heydon en lovende woorden van de Ierse ambassadeur Kelly, alles om de warme banden met Ierland te vieren én daarmee St Patrick’s Day. Initiatiefnemer van het event was Bord Bia, de Irish Food Board.

Begin met kwaliteit

Topchef Roger Rassin.jpg

SVH Meesterkok Rogér Rassin ging aan de slag met een smash burger. “Dit is een hele pure bereiding van een burger. Je drukt ‘m heel plat op de bakplaat, zodat hij rondom karamelliseert. Ik heb de rode ui in zoetzuur ingelegd, dat geeft een mooi frisje.”

Alles wordt gebruikt

Topchef Martijn Kajuiter.jpg

Martijn Kajuiter woonde 13 jaar in Ierland en bezorgde daar The Cliff House een Michelinster. Als geen ander kent hij de producten uit Ierland. Hij en Rogér Rassin zijn beiden al 10 jaar lid van Chefs’ Irish Beef Club, waarmee zij verschillende keren op studiereis naar Ierland zijn geweest. Kajuiter bereidde tijdens de kookshow soda bread, echt Iers volksbrood, in een koekenpan. Kajuiter bereidde ook bapao met sukade en rosbief met soda bread croutons. “Ik heb deze keer de sukade in een snelkookpan bereid, omdat dat voor de vulling goed werkt. Bereiding in een braadpan zou zo’n twee uur duren.” Binnenkort gaat Kajuiter aan de slag als executive chef van restaurant LIZZ in het WSHS-hotel.

Martijn Kajuiter, Laura Crowley & Roger Rassin.jpg

Grasgevoerd
De chefs bereidden tijdens de online Pub & Street Food show gerechten met grasgevoerd Iers rundvlees, een van de belangrijkste Ierse exportproducten. Bord Bia weet dat Nederlandse consumenten grasgevoerd rundvlees zeer waarderen. Laura Crowley, manager Bord Bia Nederland: “Onze afnemers weten dat ze kunnen vertrouwen op Ierlands hoge standaarden die garantie bieden over de herkomst van ons kwaliteitsvlees. Rundvlees met het label Grass Fed Standard komt van over het algemeen, kleinschalige familiebedrijven waar aan de strenge eisen op het gebied van weidegang wordt voldaan. De dieren lopen gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar buiten en hebben jaarrond een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat.”

Ieren over de hele wereld

Overal waar Ieren wonen – er wonen meer Ieren buiten Ierland dan in het land zelf – worden de viering van hun nationale feestdag St Patrick’s Day en de Ierse cultuur warm ontvangen. De Ierse staatssecretaris van Landbouw, Voedsel en Visserij Martin Heydon benadrukte dat tijdens het event via zijn videoboodschap: “Zeker nu wij niet mogen reizen, roept het een gevoel van heimwee op.” De staatssecretaris memoreerde ook het afgelopen jaar waarin de handel met Nederland op peil bleef, ondanks de vele uitdagingen door corona en Brexit. Heydon: “Als EU-partner blijft Ierland innoveren en kwalitatieve producten leveren, waaronder Iers rundvlees. Ik ben er trots op, dat we in deze moeilijke tijd de wereldwijd unieke Grass Fed Standard hebben gelanceerd.”

Wederzijds begrip

De binnenkort vertrekkende Ierse ambassadeur Kevin Kelly kent de overeenkomsten tussen Ieren en Nederlanders als geen ander. Kelly: “Onze twee landen zijn in veel opzichten gelijkgestemd. We zijn allebei open handelsnaties waar creativiteit en innovatie gedijen. We werken hard, maar we kennen ook het belang van persoonlijke relaties op basis van vriendschap en wederzijds begrip.” De ambassadeur is trots op het feit dat de Iers-Nederlandse relatie groeit. “Of het nu gaat om onze handelsrelatie en onze zakelijke banden of de bilaterale politieke betrekkingen, onze relatie met Nederland is nog nooit zo sterk geweest als nu.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *