home Nieuws Duurzaam Duurt het langst, toch?

Duurzaam Duurt het langst, toch?

Korte termijn winsten en pleziertjes of langere termijn stabiliteit en gezelligheid voor iedereen. Gezelligheid. Het leven dat wij leiden kost energie. Daar kunnen we niet om heen. Dat we willen en moeten verduurzamen en hergebruiken en recyclen is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Minder vervuilen. Maar wel hetzelfde of zelfs meer willen genieten. Welvaart delen? Rijker en rijker willen worden? Rendement maken op je hard verdiende centen. Rendement maken op je investering. Altijd maar iets terug krijgen voor hetgeen je ergens in stopt. Voor wat hoort wat. Toch? Dubbele gedachtes. De economie moet groeien. En als je een goed idee hebt of gewoon even wat geld nodig hebt om verder te investeren ga je gewoon naar je bank. Warme douche. Koude kermis. Lees eens het artikel in Groene Amsterdammer van Lisa Doeland: Ook wie groen leeft maakt vuile handen. Utopisch. Recyclen kost bakken met energie. Ja niet zo wonderlijk toch. Maar ik wil het goed doen. Ik wil me inzetten voor het goede doel. Ik wil mijn footprint compenseren. Ik wil alles uit het leven halen, en dat mag niet ten koste gaan van anderen of van de natuur, van de wereld aan de andere kant. Dus ik componseer gewoon alles, mijn treinreis, mijn vakantie, mijn auto, mijn warme douche, mijn, mijn …

Tijd is geen geld. Tijd is jouw tijd om te leven en te beseffen en om je heen te kijken en te ervaren. Tijd om de kleine dingen te zien. Tijd om de lente de knopjes in de struiken en bomen de blaadjes te zien ontluiken. Tijd om de vogels te horen en te volgen naar hun nesten. Tijd om te luisteren naar elkaar. Tijd om stil te staan. Om de zon op te zien komen en weer onder te zien gaan. Zelfs even tijd voor de Maan. Tijd. Duurzaam is tijd. Tijdloos.

Even online een nieuwe fiets uitzoeken, even een nieuw mobieltje bestellen, even boodschappen laten bezorgen en in het weekend een pizza. Online, online, online. Online zijn is toch fantastisch. Hoeven we de deur niet meer uit. Scheelt mij vele kilometers met de auto en dus brandstof. Toch?

En ik hou tijd over. Om nog meer te consumeren, leuke dingen  uit te zoeken, een film of serie te kijken. Of te gamen, met vrienden te chatten, zoomen, skypen, teamsen. En thuis werken is het nieuwe nu. Wel eens nagedacht over de andere kant? Gaat dat online zijn allemaal vanzelf? Hoe wordt die energie eigenlijk opgewekt om al die series te streamen? En waar worden al mijn foto’s en filmpjes opgeslagen?

Discussie tussen oppompen van olie en raffinage om benzine te maken versus de grondstoffen die nodig zijn om windmolen en zonnepanelen te maken. Energie, grondstof, arbeid, tijd. En wat doen we met de panelen en windmolens na 20 jaar? Computer chips en printplaten hebben schaarse grondstoffen nodig. Waar komt dat vandaan? Wat doen we na een paar jaar met die chips als we weer een nieuwe model willen, en de oude al weer langzaam wordt of niet meer werkt met de nieuwste software. Complex en ingewikkeld. Samenhangend en integrerend. Moeilijke woorden en lastige taal. Lekker leven zonder te veel zorgen willen we allemaal. Oja, en dat plastic zakje op straat, is niet van mij, dus laat maar liggen. Toch?

https://www.groene.nl/artikel/ook-wie-groen-leeft-maakt-vuile-handen

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/datacenters-slurpen-alle-energie-van-windmolens-op-maar-daar-lijkt-een-simpele-oplossing-voor-te-zijn~bbd6be7d/

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/de-race-om-de-super-batterij.html

https://www.windparkspui.nl/zijn-windturbines-eigenlijk-wel-recyclebaar

https://nos.nl/artikel/2368826-grote-vraag-naar-elektronica-veroorzaakt-chiptekort-raakt-met-name-automarkt.html

Heb jij duurzame dromen? Koester ze en leef er naar en op een dag, is de wereld een stukje duurzamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *