Internationaal visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke: 40 jaar

Adri Sr. begon in 1983 als mosselhandelaar. Zijn zoon Adri nam een aantal jaar later het bedrijf over samen met zijn vrouw Inge Bruijnooge en zijn inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler in vis, schaal- en schelpdieren. Adri & Zoon exporteert naar meer dan 20 landen en is een van de grootste werkgevers van Zeeland. 

Nationaal en internationaal actief

Adri & Zoon is inmiddels een visbedrijf van formaat, met maar liefst 180 medewerkers in dienst. Naast het hoofdkantoor in het Zeeuwse Yerseke, is er een vestiging in IJsland en in Frankrijk. De locatie in IJsland staat garant voor de aanvoer van witvis. 52 weken per jaar. Denk met name aan kabeljauw en roodbaars. De site in het Franse Boulogne Sur Mer is gericht op de verkoop van vis en met name op schaal- en schelpdieren.

Grote voorliefde van schaal- en schelpdieren 

Zalm en kabeljauw zijn de belangrijkste producten van Adri & Zoon. De voorliefde gaat echter uit naar, waar ze ooit mee zijn begonnen, schaaldieren: mosselen. Tegenwoordig komen daar tal van andere schaal- en schelpdieren bij: van oesters tot alikruiken en van Oosterschelde-kreeft tot kokkels. Inge Bruijnooge vult aan: “Onze kinderen hebben de liefde voor schelpdieren overgenomen.”

Trends in de vis

“Wij krijgen steeds meer vraag naar geportioneerde vis”, aldus oprichter Adri Bruijnooge. “Met name omdat het fileren van vis een tijdrovend en precies klusje is. In de horeca is daar nauwelijks tijd voor. Ook zien wij kansen in de diepvriesvis. Natuurlijk springen wij daarop in.” Adri is en blijft en hardwerkende ondernemer. Hij sluit af met: “Ik ben trots op wat wij als familiebedrijf hebben gerealiseerd. De komende 40 jaar zal in het teken staan van duurzaamheid, want met onze zeeën en vissen moeten wij beter omspringen. Zo kunnen ook toekomstige generaties van vis en schaal- en schelpdieren blijven genieten.”