Italiaanse vakbeurs Borsa Vini: Alle streken bij elkaar op 15 mei ….32 Italiaanse wijnhuizen presenteren zich in Rosarium Amsterdam

Na 5 jaar afwezigheid is de Italiaanse wijnvakbeurs Borsa Vini op maandag 15 mei terug in Nederland. In het Rosarium in Amsterdam presenteren 32 producenten uit 11 regio’s hun wijnen van 11:00 tot 17:30 uur. De vertegenwoordigde regio’s variëren van kleine herkomstgebieden tot Friuli, Abruzzo, Sardinië, Sicilië, Marche, Piëmonte en Toscane. Alle wijndomeinen zijn op zoek naar een importeur in Nederland.

Borsa Vini, georganiseerd in opdracht van de Italian Trade Agency, heeft als doel wijnprofessionals een breed scala aan Italiaanse wijnen laten proeven. Tijdens dit evenement presenteren 32 onafhankelijke, middelgrote wijnmakers hun wijnen in Amsterdam. Maak kennis met een brede range gepassioneerde producenten, sommige traditioneel sinds 1630, andere vooruitstrevend en bio, veel wijnen internationale onderscheidingen: Decanter, IWC, IWSC, Mundus Vini. Kortom een mooie mix van ontdekkingen en gevestigde orde in Alba, Roero en Super Tuscans uit de Chianti. Sommige wijnmakers nemen ook zelf gemaakte Gin en Vermouth mee.  

Een greep uit de lijst van de producenten          
Een van de 32 aanwezige wijnproducenten is Colacino Wines uit Calabria, met wijnen waarin intens rijp fruit naar boven komt. De unieke omgeving en inheemse wijnstokken zorgen voor originaliteit en karakter van de wijnen. Vooral wijnen gemaakt van de zeldzame, lokale druivenrassen Magliocco Canino en Magliocco Dolce zijn het proberen waard.

Daarnaast laat het wijnhuis Massimago, dat sinds 1883 bestaat, zijn wijnen proeven. Massimago heeft een rijke geschiedenis en komt uit het meest verborgen deel van Valpolicella namelijk de Mezzane vallei. Met de tradities van de regio in het achterhoofd en biologische wijnbouw (met biodynamische elementen) zorgt eigenaresse Camilla samen met haar team voor elegante wijnen.

Sardinische (of Sardijnse) wijn staat niet vaak op de proeftafel, maar tijdens Borsa Vini proef je wijnen van dit Italiaanse eiland. Silivio Carta is gespecialiseerd in Vernaccia di Oristano en laat deze met liefde proeven. De aanbeveling van de makers zelf is verleidelijk: “Een amberkleurig goud dat adel en gulheid belichaamt, dat onmiddellijk het gehemelte charmeert en verovert.” De vakkundige vinificatie, de lange rijping op vat en de zorgvuldige verzorging resulteert in wijnen die de authentieke glorie van Sardinië weerspiegelen.

Tot slot het familiebedrijf van Mauro Drius, dat beschikt over wijngaarden die zich uitstrekken van de heuvels van Monte Quarin tot de vlaktes van Alto Isonzo, waarmee hij witte wijn van uitstekende kwaliteit produceert, zoals Vigni di Siris, Friulano en Pinot Bianco. Samen met een groep wijnproducenten heeft Mauro Drius de streek die voornamelijk bekend stond om zijn tafelwijnen, naar een hoger niveau getild.

Naast deze 4 wijnhuizen hebben de andere exposanten ook prachtige verhalen te vertellen en mooie wijnen te proeven.

Blindproefsessies
Tijdens Borsa Vini vinden er vier blind proefsessies plaats, onder leiding van sommelier Roos Stevens van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Registreren voor een van de proefsessies kan hier.

Borsa Vini is een must voor iedereen die op zoek is naar de meest exclusieve en hoogwaardige Italiaanse wijnen. Alle aanwezige Italiaanse wijnproducenten zoeken nog een Nederlandse importeur.

Locatie: Rosarium Amsterdam, Amstelpark 1, Europaboulevard, 1083 HZ Amsterdam

RSVP: Meld je aan  voor Borsa Vini en schrijf je in voor een van de blindtastings onder leiding van Roos Stevens.