Joost Deurloo is Nederlands enige Kampioen Oestersteken

Op 13 september

heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2021 plaatsgevonden. Van de elf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo uit Bruinisse Nederlands Kampioen Oestersteken 2021.

Onderleiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) is uiteindelijk Joost Deurloo van restaurant Bru 17 uit Bruinisse als winnaar uit de bus gekomen.

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd.

De elf kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen.

De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen en Manuela Kriekaard van Aqua Triton, de enige vrouwelijke deelneemster.

Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken, dit jaar in Yerseke op de oesterputten.