ProWein 2023: De toonaangevende beurs van de branche heeft succesvol geleverd

ProWein 2023 was met uitstekende beoordelingen van alle betrokkenen en een sterke internationale reikwijdte een groot succes. Wijn- en gedistilleerdprofessionals van overal ter wereld beleefden in Düsseldorf drie intensieve beursdagen. Centraal stond het brede en specifieke aanbod van wijnen en gedistilleerd uit alle continenten. Vooral thema’s als duurzaamheid, alternatieve wijnverpakkingen en no-and-low-alcohol drukten dit jaar een stempel op de nr. 1 beurs. Dit gold ook voor pop-icoon Kylie Minogie, die op ProWein haar nieuwe alcoholvrije rosé-sekt lanceerde. “ProWein heeft zich wederom als dé internationale toonaangevende beurs voor de wijn- en gedistilleerdbranche gepresenteerd. Om dit te bereiken is er, net als bij de producenten van de branche, een grote dosis passie nodig. We hebben opnieuw ons uiterste best gedaan, om niet alleen goed, maar beter te zijn,” aldus Erhard Wienkamp, directeur van Messe Düsseldorf over het succesvolle verloop van de beurs.

Get the taste of Business

Deze boodschap is duidelijk aangekomen. De gehele who-is-who van de branche was dit jaar op ProWein aanwezig. Geen andere vakbeurs ter wereld biedt een soortgelijk allesomvattende aanbod. 86 procent van de circa 6.000 exposanten kwam van buiten Duitsland en reisde uit meer dan 60 landen naar Düsseldorf. Zowel de marktleiders van de wereldwijde wijn- en gedistilleerdbranche, als im- en exporteurs, handelsondernemingen, predicaatwijnproducenten en coöperaties waren vertegenwoordigd. Traditiegetrouw is Italië het grootste land op ProWein, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ook de overzeese gebieden presenteerden zich met een indrukwekkend portfolio, net als het gedistilleerdsegment van ProWein.

Internationale professionals onder elkaar

De buitengewoon hoge internationaliteit van het aanbod, is het unieke kenmerk van ProWein. Voor de internationale inkopers uit de levensmiddelenhandel, de vakhandel en de horeca, was ProWein daarom ook dit jaar het onbetwiste centrale businessevent van de branche. Ondanks de staking van het openbaar vervoer in de regio, kwamen in totaal 49.000 vakbezoekers (2022: 38.000) uit de handel en de gastronomie naar Düsseldorf. Daarbij zette de beslissingsbevoegdheid van een groot aantal bezoekers nieuwe maatstaven: maar liefst twee derde van de bezoekers is betrokken bij inkoopbeslissingen. Ook bij de bezoekers lag het internationale aandeel hoog: zij kwamen uit 141 landen (2022: 145 landen). Opvallend daarbij is, dat Azië weer sterker vertegenwoordigd was. De focus van de interesse lag dit jaar niet alleen bij wijnen uit de toonaangevende wijnteeltgebieden; er was ook veel vraag naar thema’s als drank met no-or-low-alcohol of alternatieve verpakkingen.

Ook de exposanten gaven ProWein dit jaar weer uitstekende cijfers. Zo ook Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut (DWI): “De Duitse exposanten maken na deze editie van ProWein een positieve balans op. Zij waren heel tevreden over de kwaliteit en kwantiteit van de vakbezoekers, en dan vooral van bezoekers uit het buitenland. Ten aanzien van de uitdagende marktsituatie in Duitsland, wordt de export voor veel wijnboeren steeds belangrijker. Dit jaar konden veel exposanten op ProWein hun internationale handels-betrekkingen verstevigen en verder uitbreiden.” Paul Molleman, Europa-directeur van California Wines, vat zijn ervaringen op ProWein als volgt samen: “De stand van California Wines was voor veel bezoekers ook dit jaar weer een must-visit op de beurs. Op circa 700 vierkante meter konden we goed aan de vraag tegemoet komen. Met onze tentoonstelling ‘Explore Sustainable California’ hebben we de juiste snaar van bezoekers geraakt. Het thema duurzaamheid in de wijnbouw was het thema van deze beurs, en onze wijnboeren konden binnen deze speciale tentoonstelling maar ook op hun eigen stand, hun engagement laten zien.” Thomas Mempel, bestuurslid van Semper idem Underberg AG, vult aan: “ProWein 2023 heeft een hoge strategische waarde voor ons. Hier komen ieder jaar de belangrijkste nationale en internationale importeurs en distributeurs uit de gedistilleerdbranche bijeen.”

ProWein & ProWein World: een sterk netwerk

Niet minder succesvol zijn de satellietevenementen van ProWein World in Azië en Zuid-Amerika. In 2023 staan er in totaal zes vakbeurzen buiten Düsseldorf op het programma: Wine & Gourmet Japan – powered by ProWein (12-14 april), ProWine Singapore (25-28 april), ProWine Hong Kong (10-12 mei), ProWine Sao Paulo (3-5 oktober), ProWine Shanghai (8-10 november) en ProWine Mumbai (24-25 november).

De volgende ProWein in Düsseldorf staat weer van 10 tot en met 12 maart 2024 op het programma.