ProWein 2024 vervolgt haar 30-jarige succesverhaal

 • Internationaal aanbod van wijn en gedistilleerd wereldwijd uniek
 • Branchebarometer voor actuele trends en thema’s
 • Première: hal 5 wordt de hotspot voor gedistilleerd

Van 10 tot 12 maart 2024 worden meer dan 50.000 wijn- en gedistilleerde dranken-professionals van over de hele wereld op ProWein in Düsseldorf verwacht. En deze experts kunnen er zeker van zijn dat ze het grootste en meest uitgebreide aanbod van wijnen en gedistilleerde dranken ter wereld gaan vinden. Rond de 5.700 exposanten uit meer dan 60 landen hebben zich al aangemeld voor deelname aan het nr. 1 branche-evenement. “Geen enkele andere vakbeurs, zowel in Europa als overzee, biedt zo’n compleet productportfolio. Mondiale marktleiders, maar ook kleine, gespecialiseerde bedrijven en nieuwkomers, zullen zich opnieuw in Düsseldorf – dé hoofdstad voor wijnen en gedistilleerd, presenteren,” vat Peter Schmitz, directeur van ProWein, samen. “Wie geïnteresseerd is in de trends van morgen, kan een bezoek aan ProWein vandaag niet overslaan. Hier worden de actuele trends van de branche in trendshows, speciale tentoonstellingen en forums uitgelicht. Dit is voor de inkopers uit de detailhandel, horeca en voedseldienstverlening van het grootste belang.” Hiermee borduurt ProWein met een nieuw  hoofdstuk verder aan haar unieke 30-jarige geschiedenis van succes: gelanceerd met 321 exposanten op slechts 2.300 vierkante meter in twee tentoonstellingshallen en 1.517 bezoekers in 1994, zal de vakbeurs volgend jaar opnieuw haar relevantie voor de markt met zo’n 71.000 vierkante meter in 13 hallen onderstrepen.

“We zijn er trots op dat ProWein zich tot de meest relevante internationale vakbeurs voor gespecialiseerde wijnen heeft ontwikkeld en daarmee wijnland Duitsland ieder jaar drie dagen tot het centrum van de internationale wijnvakwereld heeft gemaakt. Daarbij slaagt ProWein er zelfs 30 jaar later nog steeds in, wijnexperts met boeiende nieuwe onderwerpen te inspireren,” benadrukt Monika Reule, directeur van het Duitse Wijninstituut (DWI).

ProWein: Barometer voor actuele trends in de sector

Een van de geheimen van het succes van ProWein, naast de consequente vakbezoekersregistratie, is de blik op de toekomst en de proactieve ontwikkeling van marktgerichte formats. “We hebben onszelf altijd gezien als partner van de wijn- en gedistilleerd-branche en hebben ingespeeld op de behoeften van de markt – zoals bijvoorbeeld tijdens de vorige editie van ProWein met de première van onze speciale tentoonstelling rond het thema ‘no-and-low’,” legt Peter Schmitz uit. ProWein 2023 was de eerste vakbeurs in Europa die deze actuele branchetrend een speciaal podium heeft gegeven. In 2024 zal ProWein op dit debuut voortborduren: onder het motto ‘ProWein Zero’ draait bij een speciale area in  Hal 1 alles om ‘no-and-low’, aangevuld met een bijbehorende proeverijzone georganiseerd door Meininger Verlag.

En dit zijn de andere branche- en trend thema’s die op ProWein 2024 worden gepresenteerd:

 • Een hoogtepunt van ProWein – en dat al sinds zes jaar – is de trendshow ‘same but different’, gericht op de  trendy gastro- en barscene. In 2024 zullen rond de 120 internationale exposanten opnieuw een zeer actueel en veelzijdig aanbod van craft spirits, craft beer en cider in hal 7 presenteren.
 • ProWein 2024 wordt steeds meer de hotspot voor internationale gedistilleerde dranken: hal 5, direct naast de trendshow ‘same but different’, wordt onder het motto ProSpirits de nieuwe thuisbasis voor meer dan 300 internationale leveranciers van gedistilleerde dranken. “Hiermee weerspiegelen we een belangrijke markttrend,” zegt Peter Schmitz.
 • Gastronomen – en hier vooral de jonge urban scene uit zowel Duitsland als uit het buitenland – hebben iets om naar uit te kijken: de lounge urban gastronomy by #asktoni & ProWein (hal 4) zal opnieuw met een op maat gemaakt programma van actuele thema’s op de kaart staan. Het programma wordt door Toni Askitis, zelf gastronoom en sommelier ‘geserveerd’.
 • Een belangrijk thema van de afgelopen ProWein – niet in de laatste plaats vanwege de energiecrisis en de grotere milieubewustwording – zijn alternatieve verpakkingsmogelijkheden voor glazen flessen, variërend van bag-in-box en roestvrijstalen vaten tot recyclebare aluminium blikjes en PET-flessen. En ook op de aankomende ProWein zal dit aspect een steeds belangrijkere rol spelen, zowel bij de speciale tentoonstelling Packaging & Design (hal 9) als op talrijke stands.
 • Ook de Champagne Lounge in hal 9 staat opnieuw op het programma – als het middelpunt van het representatieve en uitgebreide champagneaanbod op ProWein 2024.
 • Een vast onderdeel van ProWein zijn biologische wijnen, gepresenteerd door rond de 300 internationale exposanten. En ook de speciale tentoonstelling over dit thema, de Organic World in hal 4, zal niet ontbreken.

Met een click naar ProWein 2024

Het internetportaal van ProWein 2024 is nu – iets minder dan zes maanden voor de start van de vakbeurs op 10 maart. – al online. Op www.prowein.com kunnen wijn- en gedistilleerd-professionals een overzicht van bedrijfsprofielen en -informatie, maar ook product- en persnieuws van exposanten vinden, om zo hun beursbezoek aan ProWein optimaal voor te bereiden. Wat ook optimaal is, is dat de ticketshop, inclusief de registratie voor vakbezoekers, ook al is geopend.

ProWein & ProWein World: een sterk netwerk

De satellietevenementen van de ProWein World in Azië en Zuid-Amerika, die het motto ‘Ticket to the World’ dragen, zijn even succesvol. In 2023 staan er nog drie vakbeurzen op de agenda, gevolgd door nog eens drie in 2024, waaronder de première in Tokio. Voor informatie over al deze data en meer nieuws over ProWein online, ga naar www.prowein-world.com:

 • ProWine Sao Paulo: 3 – 5 oktober 2023
 • ProWine Shanghai: 8 – 10 november 2023
 • ProWine Mumbai: 24 – 25 november 2023
 • ProWine Tokio: 10 – 12 april 2024
 • ProWine Singapore: 23 – 26 april 2024
 • ProWine Hong Kong: 14 – 16 mei 2024