Sagardi Amsterdam introduceert: Esentzia Sagardi

Sagardi is hét adres voor de allermooiste producten uit het Baskenland op de best mogelijke manier bereid: op Sagardi’s zelf ontworpen, unieke Baskische grill. In de oorspronkelijke stijl die van generatie op generatie is overgegaan. Puur, eerlijk en zonder opsmuk, maar met veel liefde en vuur bereid. Om de culinaire schatten en rijke tradities van de geboortegrond te eren heeft Sagardi een nieuwe traditie in het leven geroepen: Esentzia Sagardi. Een terugkerend culinair evenement waarbij telkens één product centraal staat tijdens een speciaal hier voor samengesteld menu. De eerste editie die van 2 tot 28 november plaatsvindt staat volledig in het teken van het Galicisch rund.


Esentzia Sagardi
Mikel López de Viñaspre, chef-kok en medeoprichter van Sagardi, en Gregorio Tolosa, chef-kok van Bidea2 in Pamplona, hebben voor de allereerste Esentzia Sagardi een buitengewoon menu ontworpen. Tijdens deze eerste editie zorgen zij met de meest uiteenlopende stukken rund van de grill voor culinair vuurwerk.


Next level culinair vuurwerk
Beide chefs vinden elkaar in hun wederzijds respect voor het product, voor het vuur en voor de kwaliteit van de grondstoffen. Hun meesterlijke beheersing van de vlammen spitst zich tijdens de aftrap van Esentzia Sagardi toe op het topkwaliteit vlees van Discarlux, de officiële leverancier van Sagardi. Gezamenlijk creëerden ze een avant-gardistisch zesgangen menu waarin avontuurlijke gasten kunnen ervaren hoe met de bereiding op vuur extra smaak aan een product kan worden gegeven en hoe op deze wijze zelfs minder gangbare stukken vlees en vis eersteklas ingrediënten worden.  

Sagardi’s grill
Het allereerste – van in totaal vier exclusieve Esentzia Sagardi menu’s die het komende jaar op Sagardi’s kaart zullen verschijnen – is opgebouwd rondom Galicisch rund van meer dan tien jaar oud dat 30 dagen zorgvuldig is gerijpt. Om de textuur van dit natuurlijke topproduct te transformeren en de smaakpapillen een ongekende ervaring te bezorgen, wordt de speciaal door Sagardi ontworpen grill gebruikt die zijn oorsprong vindt in de Baskische traditie.
 
Menu

De liefde die Mikel en Gregorio voelen voor vuur en lokale Baskische ingrediënten en de ervaring die ze met zich meebrengen is te proeven in elk gerecht dat deel uitmaakt van dit menu. Het begint met een eetlustopwekkende sandwich van rundertong. Deze wordt gevolgd door een gerijpte rundercarpaccio met garnalen uit Palamós en hun ‘esentzia’, Steak Tartare met ‘Almadraba’ gevangen tonijnhart uit Barbate, zwezerik met ‘Belza’ paddenstoelen en een Txuleton met seizoenspiquillos. Het dessert: ananas, vanille en caramel is naar een recept van Pierre Hermé.


Ongetwijfeld een essentieel menu voor al die liefhebbers van vlees die willen genieten van de beste ingrediënten en de eeuwenoude Baskische traditie van bereiding op vuur, met zorg, met passie en subtiliteit van dichtbij willen ervaren.

www.sagardi.nl