Zo kies je een domeinnaam voor je website

Als je een nieuwe horecazaak gaat openen, dan is het bedenken van een naam en het registreren van de domeinnaam voor je website een belangrijke stap. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een adres op het internet dat wordt gebruikt voor je website. Het is ook een onderdeel van je e-mailadres. Een domeinnaam bestaat uit een hoofddomein en de extensie. Meestal wordt de bedrijfsnaam als hoofddomein gebruikt met ‘.nl’ als extensie.

Zo kies je een domeinnaam voor een horecawebsite

Een goede domeinnaam is herkenbaar, logisch en gemakkelijk te onthouden. Met een goede domeinnaam ben je beter vindbaar in Google.

Hieronder geef ik je negen tips die je helpen bij het kiezen van domeinnaam voor jouw restaurant.

 1. Gebruik de naam van je bedrijf, dit zorgt voor herkenbaarheid.
 2. Voeg de plaatsnaam toe, je website wordt dan beter gevonden met lokale zoekopdrachten.
 3. Voeg het bedrijfstype toe, je website wordt beter gevonden als mensen zoeken naar jouw type bedrijf.
 4. Een domeinnaam bevat minimaal 2 en maximaal 63 tekens. De ideale domeinnaam bestaat uit maximaal 15 tekens.
 5. Een domeinnaam bevat alleen letters, cijfers én het minteken (-). Er is geen onderscheid tussen hoofd- en kleine letters. Letters met accenttekens (à, ç, é, ñ etc.), leestekens en speciale karakters (& +, . * ! % _ etc.) zijn niet toegestaan.
 6. Wees terughoudend met getallen, want wat is de juiste schrijfwijze? Is dat met cijfers (1e, 12) of als tekst (eerste, twaalf).
 7. Gebruik voor een bedrijf in Nederland bij voorkeur de extensie ‘.nl’.

Controleer of je domeinnaam nog beschikbaar is

Je kunt een domeinnaam alleen registreren als deze nog beschikbaar is. Controleren en registreren kan via de website van je hostingprovider. Jouw webdesigner kan een goede hostingprovider adviseren.

Wat doe je als de gewenste domeinnaam al in gebruik is?

Als de door jouw gewenste domeinnaam al in gebruik is kun je proberen of je de deze van de huidige eigenaar kunt kopen, maar dat zal meestal niet lukken. In dat geval moet je op zoek naar een alternatief. Tips om een alternatieve domeinnaam te vinden zijn:

 1. Voeg de plaatsnaam toe.
 2. Voeg het bedrijfstype toe, zoals restaurant, hotel, café.
 3. Gebruik tussenstreepjes tussen de naam, plaats en/of het bedrijfstype.
 4. Kies een andere extensie.

Domeinextensies voor restaurantwebsites

De meest logische en herkenbare domeinextensie voor Nederlandse bedrijven is ‘.nl’, maar er zijn nog andere geografische, generieke en specifieke extensies mogelijk:

Geografische extensies

 • .nl : voor Nederlandse bedrijven en organisaties.
 • .eu : bedoeld voor bedrijven die zich op de Europese markt richten.
 • .frl : voor bedrijven en inwoners van Friesland.
 • .nu : is de extensie van het Polynesische eilandje Niue. Deze wordt vaak creatief gebruikt in domeinen zoals reserveer.nu, bestel.nu of me.nu.
 • .amsterdam : voor bedrijven en inwoners van Amsterdam.

Generieke extensies

 • .biz en .com : bedoeld voor internationale, commerciële bedrijven.
 • .info : voor websites die informatieverstrekking als functie hebben.
 • .net : oorspronkelijk bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met netwerktechnologie.
 • .org : oorspronkelijk bedoeld voor niet-commerciële organisaties en daardoor minder geschikt voor de restaurants.

Specifieke extensies voor restaurants

Naast de geografische en generieke extensies zijn er ook extensies die specifiek op de horeca, eten en drinken zijn gericht. Bijvoorbeeld: .bar .beer .bio .cafe .catering .club .coffee .cooking .kitchen .koffie .menu .pizza .pub .recipes .rest .restaurant .vodka .wine

Realiseer je wel dat de meeste mensen niet bekend zijn met deze bijzonder extensies, waardoor een domeinnaam misschien niet als zodanig wordt herkend.

Is het zinvol om meerdere domeinnamen te registreren?

In principe heb je genoeg aan één domeinnaam. Toch kan het zinvol zijn om extra domeinnamen te registreren. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

1. Als oplossing voor verschillende schrijfwijzen

Als de naam op verschillende manieren kan worden geschreven dan kun je de domeinen voor iedere schrijfwijze registreren en doorverwijzen naar het hoofddomein. Twee voorbeelden:

De domeinnaam van Bistro Twaalf 14 in Ede is bistrotwaalf14.nl. Bij het uitspreken is het niet duidelijk of de schrijfwijze met cijfers of letters is. Daarom hebben we ook de varianten bistro1214.nl en bistrotwaalfveertien.nl geregistreerd.

Een ander voorbeeld is de domeinnaam van B&B deheerenvanthuil.nl. Omdat de dubbel ‘e’ geen gebruikelijke schrijfwijze is hebben we ook deherenvantuil.nl geregistreerd.

2. Bij bedrijfsovername en naamswijziging

Wanneer je een horecazaak overneemt en onder een andere naam verder gaat, dan is het slim om de oude domeinnaam van de vorige eigenaar over te nemen en deze door te verwijzen naar je nieuwe domein.

De belangrijkste reden hiervoor is linkbuilding. Op websites zoals TheFork, TripAdvisor en de lokale VVV staan linkjes naar de oude domeinnaam. Als je deze houdt en doorstuurt naar je nieuwe naam krijgt je website meteen een boost in de zoekresultaten.

3. Om misbruik te voorkomen

Concurrenten en kwaadwillenden registreren soms domeinen die op jouw domeinnaam lijken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van tussenstreepjes, plaatsnaam of het kiezen van een andere extensie. Dit is veelgebruikte tactiek van een bekende bestelsite.

Je voorkomt dit door zélf deze alternatieve te registreren. Vraag je wel af of dit zinvol is, want het aantal variaties is eindeloos.

Heb jij een domeinnaam en website nodig?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Als je een website door mij laat maken en onderhouden dan is je eerste domeinnaam inbegrepen!

John-Pierre Cornelissen
Horeca Webservice
06 – 1838 5549
www.horecawebservice.nl
info@horecawebservice.nl

Horeca Webservice is gespecialiseerd in het maken en onderhouden van websites voor restaurants en andere horecabedrijven.